Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Megjelent a Pont magazin

Újbuda   |   2019, december 6 - 11:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mikulás-programokról, adventi készülődésről, évzáró koncertekről szól a december. Az ünnepi hangulat a Pont magazint sem kerülte el, a hosszú téli estékre – a programajánlókon túl – izgalmas olvasnivalókkal is készült a lap.

A Mesélő falak sorozat kedvelői a Simplon legendájában mélyedhetnek el: a valaha Újbuda egyik hírességének számító mozinak már építésekor a csodájára jártak. Épülete volt az első olyan lakóház Budapesten, amelyet eleve filmszínház befogadására terveztek. A több átnevezést követően 1961-től Bartók néven futó intézmény akkoriban is premiermozi volt, azaz az új filmeket már bemutatásuk hetén vetíthették, és még a ’70-es években is előfordult, hogy csak jegyüzéreken keresztül lehetett bejutni.
A címlapinterjúban Horváth Lili mesél szakmai és civil életében betöltött szerepeiről. Pályakezdőként – a Katona József Színház és a Nemzeti Színház ajánlatait visszautasítva – lett a Budapesti Kamaraszínház vezető színésznője. A kerületben most két helyszínen is találkozhatunk vele: a B32 Galéria és Kultúrtér, illetve az Őrmezei Közösségi Ház színpadán – utóbbin édesanyjával, Tordai Terivel játszanak együtt egy anyaságról, nagymamaságról szóló darabban.
A B32-be jövő év elején is érdemes ellátogatni: Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák január 4-én 19 órakor harmadik alkalommal tartanak újévi koncertet. A zenekar vezetője legújabb lemezéről is beszél a magazinban. A B32-höz tartozó Trezor galériában pedig január végétől tíz kerületi építésziroda mutatja be a legjellegzetesebb, legizgalmasabb munkáit. Színes és impulzív anyaggal teszik lehetővé, hogy a közönség többet tudjon azokról a műhelyekről, amelyeknek műveivel a kerület közterein nap mint nap találkozhatnak. Fotók, makettek, tervek, rajzok láthatók a kiállításon, amelyet a Hetedik Műterem stúdió vezet fel a Pont magazin hasábjain. Az ő nevükhöz fűződik például a Móricz Zsigmond körtéri Gomba hagyományokat megtartó, mégis progresszív pavilonná alakítása.
A téli lapszámból inspirációt és ötletet meríthetünk a közös családi játékokhoz, átgondolhatjuk és szakértő segítséggel megtervezhetjük a következő évünket, de közelebb kerülhetünk az ökotudatosság és a klímaszorongás pszichológiájának megértéséhez is.
Pont

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.