Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Megismerhette a közönség a kerület tehetségeit

Újbuda   |   2014, április 18 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Imre Gimnázium dísztermében rendezték meg az Újbudai Tehetség Fesztivált. A Tehetséges Magyarországért Alapítvány kezdeményezésére 2006 óta minden évben Bartók Béla születésnapján ünneplik meg országszerte a Tehetség Napját csupa olyan programmal, amelyek segítik a tálentumok kibontakoztatását. Az Újbudai Pedagógiai Intézet (UPI) rendezvényén közel 40 produkción keresztül mutatkozhattak be a kerület legtehetségesebb iskolásai és óvodásai.

A Nemzeti Tehetség Program által támogatott rendezvényen közel 300 újbudai gyermek vett részt, közülük sokan a színpadon is bemutatkozhattak. – Ez a fesztivál nem verseny, hanem inkább arra ad alkalmat, hogy az ígéretes tehetségek valódi nagyközönség előtt mutathassák meg magukat. Sokuknak ez a fellépés jelenti az első ugródeszkát – mondta az UPI igazgatója, Gyurcsó Gyuláné. Az önkéntes jelentkezés alapján szerveződött programon 12 iskola és 2 óvoda tehetségei léptek fel, akiket mentortanáraik hosszú hónapokig készítettek fel a megmérettetésre.

Simicskó István beszédében kiemelte, mindannyiunk felelőssége, hogy ne hagyjuk elkallódni a tehetséges fiatalokat, akiknek a hasonló rendezvényekkel teret és lehetőséget kell adni az önmegvalósításhoz, tehetségük kibontakoztatásához. – A szülőknek és a pedagógusoknak ebben meghatározó szerep jut – tette hozzá a sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

A kivételes képességű gyerekek felkarolását szolgálják az országos hálózatot alkotó Tehetségpontok, melyek hatékony segítséget és személyes útmutatást nyújtanak az érdeklődő fiataloknak tehetségük felismeréséhez és fejlesztéséhez. Az „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet is viselő Újbudai Pedagógiai Intézet sikeresen vett részt a Tehetség Szárnyain elnevezésű programon, mely elsődleges célja, hogy országos tehetségsegítő hálózatot alakítson ki.

A rendezvényen fellépő diákok a legváltozatosabb produkciókon keresztül mutatták be, ki miben a legjobb, fellépésük után pedig terveikről, álmaikról is beszámoltak. A szereplők között ifjú zenészekkel, kiváló énekesekkel, táncosokkal, sportolókkal és prózai előadókkal is találkozhatott a közönség. Az est folyamán színpadra lépett Novák Dorottya és Ilcsik Márk hatszoros világbajnok akrobatikus rock and roll táncos.

A civil mozgalomként indult tehetség program a ‘90-es években kezdett fellendülni, amikor felismerték, hogy különbséget kell tenni gyerek és gyerek között. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége a Géniusz Programon keresztül egyre több olyan akciót szervez, melyek segítségével felfedezhetik és elindíthatják pályájukon az arra érdemeseket. Ilyen többek között az iskolai oktatás rendszerébe integrált tehetségfigyelő rendszer, a tehetségpontok kialakítása és a származásuk vagy fogyatékuk miatt hátrányos helyzetű tálentumok felkarolása.

T.D. - ÚjbudaTV

Megismerhette a közönség a kerület tehetségeit