Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Megfelelő a magyarországi gáztárolók töltöttsége

Újbuda   |   2015, szeptember 23 - 15:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyarországi tárolók töltöttsége jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami az elmúlt években kialakult fogyasztási igények alapján és a normál importot figyelembe véve már most elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához – állítja a Magyar Földgáztároló Zrt.

A magyar tárolók töltöttsége szeptember 20-i készletadatok alapján 47 százalék, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgáz-készletet jelent. Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség pedig 35 százalék, amely magasnak mondható, ezt ugyanis csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás arányosan 15-25 százalékon áll.

Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd köbméter. Az abszolút tárolói készletszint, sőt a töltöttségi szint önmagában nem mérvadó, azokat mindig valamihez viszonyítva lehet értelmezni: így például az éves gázfogyasztáshoz.

A földgázfogyasztás Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent, így 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szükségük a magyar felhasználóknak. A jelenlegi ismeretek alapján sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz-ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgáz készletet halmozzanak föl a magyarországi földgáztárolókban.

A földgáz beszerzéséért felelősgáz,  kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki.

A Magyar Földgáztároló Zrt. októberben is folytatja a betárolást, ami előreláthatólag a hazai készletek növekedését eredményezi.