Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 7. szerda, Róbert

Megdőlt a melegrekord Budapesten

Újbuda   |   2015, augusztus 13 - 19:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Csütörtökön megdőlt a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, új országos rekord viszont nem született.

Mostanáig ezen a napon 1946-ban volt a legmelegebb. Akkor 37,4 fokig melegedett a levegő, most viszont ennél csaknem fél fokkal magasabb hőmérsékletet mértek - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.
Az augusztus 13-i országos rekord nem dőlt meg. Kaposváron 1946-ban Kaposváron 39,8 fokot mértek, most viszont még a 39 fokot sem érte el a hőmérséklet. A legmelegebb időszakban Budakalászon 38,8 fok volt - közölte a meteorológus.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén még sok helyen csaknem 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, de egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, s vasárnap néhol már 30 fok körül alakulnak a maximumok.

A hétvégén még sok helyen csaknem 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, de egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Pénteken még sok napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű, de megélénkülhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-22, a legmagasabb hőmérséklet 33-37 fok között alakul. A tartós hőség veszélye miatt péntekre Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyére másodfokú, az ország többi területére - a legmagasabb - harmadfokú figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat.
Szombaton a sok napsütés mellett, a Dunántúlon - elsősorban annak nyugati felén, délután - elszórtan, az ország többi részén legfeljebb néhol valószínű zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 16-23 fok lehet. Napközben 34-38 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, miközben délnyugat felől egyre több felhő érkezik. Délután a Dunántúlon már csak kevés napsütés ígérkezik. Több helyen alakul ki zápor, zivatar. Főként nyugaton heves zivatarok is előfordulhatnak. A Dunántúlon helyenként megerősödik a szél, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet 17-23 fok között valószínű. A nappali maximumok jellemzően 32-37 fok között, a Nyugat-Dunántúlon viszont már 30 fok körül alakulnak.