Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Megállapodás a honvédelmi sportokról

Újbuda   |   2019, január 22 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megállapodott arról, hogy 2024-ig a felsőoktatásban tanulók legalább negyede megismerje a honvédelmi sportokat. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Simicskó István és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Székely Mózes együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen január 15-én, Józsa János rektor, Nébald György, a HS általános alelnöke valamint Borbély Attila, a HS alelnöke jelenlétében. A két szervezet közösen támogat minden olyan kezdeményezést a felsőoktatási szabadidősport honvédelmi neveléssel összefüggő területeivel kapcsolatban, amelyek elősegítik az egyetemi és főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést és a hallgatók fizikai aktivitásának növelését.

- A Honvédelmi Sportszövetség köztestületként végzi a munkáját, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk a közös célt, amellyel segíthetjük a magyar fiatalok honvédelemhez, a hazához való erősebb kötődését, az egészséges nemzettudat kialakulását. A fiatalok jelentik a jövőt, az egyetemisták, főiskolások a közeljövőt. Rájuk kell majd bízni az ország irányítását, ha vezetőkké lesznek, a tárgyi tudásukon túl az általuk képviselt szellemiség is fontos - mondta Simicskó István.  Hangsúlyozta azt is, hogy az együttműködés a jövő biztonságát szellemi és fizikai értelemben is szolgálja. Szerinte a megállapodás jelentős célokat fogalmaz meg, amelyek közül talán a legmarkánsabb, hogy 2024-ig a felsőoktatásban tanulók legalább 25 százaléka ismerkedjen meg a honvédelmi sportokkal, azokat folyamatosan gyakorolja.

Józsa János rektor szerint a kezdeményezés jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek” szemléletet. Székely Mózes kiemelte, hogy a HS és a MEFS kapcsolata eddig is szoros volt.

A tudás, a tanulás és a sport sokféleképpen kapcsolódik. A Honvédelmi Sportszövetséggel kötött megállapodással a honvédelemhez kapcsolható sportok közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. Kíváló helyszínek lehetnek az oktatási intézmények közelében felépülő Honvédelmi Sportközpontok, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

- Fontos cél, hogy a fiatalok szabadon dönthessenek arról, milyen sportot űznek, és elérjük, hogy belülről jövő igényként jelentkezzen bennünk a fizikai aktivitás. Ehhez kell a feltételrendszert megteremteni, amiben a Honvédelmi Sportszövetség támogatását bírjuk – tette hozzá Székely Mózes. A MEFS kezdeményezi, hogy az UNESCO által szeptember 20-ra kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében, illetve az egyéb felsőoktatási sportnapokon kiemeltként kezeljék a honvédelmi sportok és a HS bemutatását.

K. A.