Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Még két napig tart az adategyeztetés

Újbuda   |   2017, június 28 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A június 30-ig kell egyeztetni adataikat az előrefizetős SIM-kártyásoknak mobilszolgáltatóikkal. Aki eddig nem egyeztetett, az mielőbb tegye meg – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Aki a hónap végéig nem egyezteti adatait, annak megszűnik az előfizetése.

A 2017 előtt vásárolt előrefizetős SIM-kártyák adategyeztetésének határideje pénteken, június 30-án lejár, így az előfizetőknek már csak néhány napjuk maradt arra, hogy online, telefonon vagy személyesen felkeressék szolgáltatójukat, illetve a Magyar Posta több száz kirendeltségét. Az országgyűlés döntése alapján, aki a hónap végéig nem egyezteti adatait, annak megszűnik az előfizetése. Az NMHH adatai eddig az előrefizetett SIM-kártyák körülbelül 60 százalékát ellenőrizték.

Azokat az előrefizetős kártyákat tehát, amelyekre nem történik meg az adategyeztetés, július 1-jén a szolgáltatóknak ki kell kapcsolniuk. Azonban a határidő után sincs minden veszve, mert az NMHH álláspontja szerint nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámok és az egyenlegek visszaszerzésének sem.

Az adategyeztetést más európai uniós országok is bevezették. Belgiumban az érintett előfizetők – 3,4 millió prepaid SIM-kártya tulajdonosai – hat hónapot kaptak a személyazonosságuk igazolására, amelynek határideje 2017. június 7-én járt le. Ott a szolgáltatók végül az érintett kártyák közel 12 százalékát, 400 ezer SIM-kártyát blokkoltak, de ott is igaz az, hogy aki az igazolási kötelezettségének eleget tesz, visszakaphatja hívószámát és egyenlegét.

Újbuda