Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. péntek, Elza

Matematika írásbelikkel folytatódnak a érettségi vizsgák

Újbuda   |   2016, május 3 - 14:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kedd reggel a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 perces, az emelt szintű 240 perces volt. Halmazelmélet, gráfos feladat és trigonometria is szerepelt a matematika érettségi írásbeli tételei között.

Az eduline.hu szerint 12 feladatot kaptak a diákok a matematika érettségi első részében. Ezekre 2-2 pontot lehet kapni. A feladatlap egy halmazelmélettel kezdett, de volt mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezíthette a diákok dolgát. Szerepeltek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. A 12 feladat gyors számításokkal, függvénytáblázat segítségével volt megoldható.

Fotó: MTI

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 perces volt, a diákok először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatták.
A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces volt. Az írásbeli vizsga két részből állt, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt szintén tetszése szerint oszthatta meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhattak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodtak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhették. A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik.

MTI