Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Másodfokú hőségriasztás van vasárnap éjfélig - vizet osztanak több vasútállomáson

Újbuda   |   2016, június 24 - 13:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az országos tisztifőorvos csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig adta ki a hőségriasztást, vagyis másodfokú figyelmeztető jelzést. Ez idő alatt ingyen ásványvizet biztosít utasainak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon a MÁV-Start, a főváros cégei is igyekeznek enyhíteni a budapestiek hőségérzetén.

A hétvégén akár 37 Celsius-fokig is melegedhet a levegő, több helyen még a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Ezzel együtt szombaton még kisebb körzetekben, vasárnap már többfelé heves zivatarokra: jégesőre, viharos szélre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Vasárnap délelőtt még csak a Dunántúlon egy-egy helyen, délutántól már sokfelé alakulhatnak ki záporok, hevesebb zivatarok: néhol jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések is lehetnek. A Nyugat-Dunántúlon a zivataroktól függetlenül is lehetnek erős széllökések. A leghidegebb órákban 17-24 fok lehet. A nappali maximumok 29-34 fok között alakulnak, de az Alpokalján ennél hűvösebb idő várható - olvasható az előrejelzésben.

A MÁV-Sta Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai, a celldömölki, a tapolcai, a fonyódi és a siófoki állomásán kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság június 26-ig - illetve amíg az időjárás ezt szükségessé teszi - 10 és 17 óra között osztja. A vasúttársaság különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire - írták közleményükben.

A főváros cégei is igyekeznek enyhíteni a budapestiek hőségérzetén. Az FKF Nonprofit Zrt.-nél hétfő reggel 6 óráig fokozott a készenlét, a társaság locsolóautói folyamatosan, kétszer 12 órában locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban a társaság mosó munkagépei elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így nem akadályozzák a forgalmat.

Mivel az útburkolat akár 50-60 Celsius-fokra is felhevülhet, az aszfaltra permetezett víz enyhíti a forróságot: egy időre 6-8 fokkal hűti le a burkolatot, emellett leköti a port és a polleneket, így csökkenti a hőérzetet, javítja a közérzetet.
A BKV megrendelése alapján szükség esetén a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a "kivetődés" megakadályozására. Közölték: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok és fürdők "teljes felkészültséggel" várják a hűsölni vágyókat, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. Azt tanácsolta, hogy aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Hozzátette, fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ásványvíz vagy tea fogyasztása. Azt javasolta, hogy viseljünk könnyű, szellős ruházatot, és a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés.
A szóvivő kitért arra: ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

MTI/Újbuda