Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Márciustól itt jár a világ leghosszabb villamosa

Újbuda   |   2016, február 23 - 10:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is, így március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa.

Február közepén kiadta az Urbos 3/9 típusú, azaz a hosszú CAF villamosok típusengedélyét és a kilenc, már Budapestre érkezett szerelvény közül az első üzembe helyezési engedélyét is a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). A hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF villamos is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba. Az új villamosból 12 darab közlekedik majd Budapesten, mindegyik az 1-es villamos vonalán.

A hosszú CAF villamosok 55,9 méteres hosszukkal a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsonypadlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések.

A szeptember közepén bemutatott rövidebb CAF szerelvények már most is közlekednek a 3-as és a 17-es villamos vonalán, de hamarosan a 19-es és a 41-es vonalakon is ezekkel lehet utazni.

Újbuda