Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Már Újbudán is működik a Teddy Maci program

Újbuda   |   2016, október 27 - 12:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Orvosi köpeny, lázmérő, sztetoszkóp, Teddy Maci: ezek a tárgyak találtak egymásra a Badacsonyi utcai óvodában. A jövőben a kerület valamennyi óvodájában rendszeresen megjellenek orvostanhallgatók, hogy segítsék leküzdeni a gyerekek orvostól, orvosi vizsgálattól való félelmét. A Teddy Maci program most már Újbudán is  elérhető.

Eredetileg Skandináviából származik és vált ismertté világszerte az az elképzelés, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni – most már Újbudán is - a gyógyítást a gyermekekkel. A program során orvostanhallgatók játsszák el a rendelést, ahol plüss játékok gyógyítása közben a kicsik is meggyőződhetnek arról, hogy nem is olyan rémisztő az orvosi rendelő, a vizsgálat, miközben megismerhetik a leggyakrabban használt orvosi eszközöket, műszereket is. A jövőben kerületi óvodákba is rendszeresen ellátogatnak a Semmelweis Egyetem hallgatói; október 26-án a Badacsony utcai óvodában tartották az első játékos rendelést. A szentimrevárosi intézményben megtanulták a gyerekek, hogy mit, hogyan vizsgál a doktor bácsi/doktor néni, hogy ezek a találkozások nem feltétlenül járnak fájdalommal.

Az eseményen Király Nóra alpolgármester arról beszélt, hogy örömmel fogadták Újbudán a nemzetközi kezdeményezést, amelynek foglalkozásai hatására szinte nyom nélkül elmúlhat a gyerekek fehér köpenytől és a kórházi, rendelői komor hangulattól való félelme. Molnár László alpolgármester szerint az ötlet annyira jónak bizonyult, hogy gyakorlatilag 2-3 perc alatt eldölt, hogy a XI. kerületben is elindul a Teddy Maci program (Teddy Maci Kórház).

Az egyik orvostanhallgató szerint jók a tapasztalok, a gyerekek nyitottak a játékos felvilágosító foglalkozásokra, szívesen hallgatnak a sztetoszkópba, nézik a röntgenfelvételeket.

A Teddy Maci programot az egész kerületre kiterjesztik, így az hamarosan valamennyi újbudai óvodába eljut.

Újbuda