Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Makovecz Imrére emlékezett a kerület

Újbuda   |   2014, november 24 - 23:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkoszorúzták a három éve elhunyt Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre emléktábláját. A magyar organikus építészet mestere, a kerület díszpolgára 50 éven keresztül - haláláig - élt és alkotott Villányi úti lakásában.

Az önkormányzat 2011-ben készíttette és helyezte el a kerületben élt neves építész emléktábláját a Villányi út 8. szám alatti ház falán, melyet idén is megkoszorúztak családtagjai, barátai, tanítványai és tisztelői valamint az önkormányzat képviselői. Az eseményen Sáros László DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy Makovecz Imre Villányi úti lakása nemcsak otthonként, hanem egy határokat átlépő szellemi műhely bölcsőjeként is szolgált.

Makovecz Imre Budapesten született, élete első tíz évében sok időt töltött apja szülőfalujában, a zalai Nagykapornakon, amely nemcsak életére, hanem munkásságára is hatással volt. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte 1959-ben, azt követően 1977-ig állami tervezővállalatoknál dolgozott. Közben munkatársaival a vidéket járta, hogy az elsorvadásra ítélt falvakban kulturális egyesületet szervezzen és faluházakat építsen. Számos hazai és határon túli középületet (templomot, művelődési házat) tervezett; az organikus építészet megteremtője egyéni kompozíciójú épületeivel vált híressé.

Első figyelemreméltó munkája - amely országos hírnevet hozott számára - a paksi templom volt. Több mint tíz évig dolgozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem középkori hangulatot keltő piliscsabai épületegyüttesén. Stílusának karakteres hordozója a siófoki evangélikus templom, valamint a Farkasréti temető ravatalozója is, valamint újabb munkái közül a makói Hagymaház és az egri uszoda. Legismertebb műve az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon; amely egy templomhoz is hasonlítható héttornyos épület bárkaszerűen bordázott fa tetőzetrendszerrel. Művéért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt Csillaggal kitüntetést, a magyar pavilon emlékét a minden évben megrendezett Héttorony Fesztivál őrzi.

Makovecz Imre számos hazai és külföldi díjat kapott: 1969-ben Ybl Miklós díjjal, 1990-ben Kossuth díjjal ismerték el. 1987-től az Amerikai Építészek Szövetségének, 1998-tól a Brit Építész Szövetségnek lett tiszteletbeli tagja. 1996-ban Magyar Örökség díjat, 2003-ban Prima Primissima díjat kapott. A magyar organikus építészetben betöltött kimagasló tevékenységéért, valamint életműve elismeréseként 2010-ben vette át az Újbuda díszpolgára címet.

Makovecz Imre száznál több különböző funkciójú, jellegzetes épületet alkotott. A fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használta, művei környezetükbe illenek, emberbarát, természetes anyagok felhasználásával készültek. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie mintha az a földből nőne ki, teteje pedig az égből esne rá úgy, hogy szervesen illeszkedjen a környezetbe.

T.D. - ÚjbudaTV