Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Makettvárost avattak a Műegyetemen

Újbuda   |   2016, május 11 - 15:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Két műegyetemi szakkollégium hallgatói fogtak össze egy oktatási céllal készült, a távfűtés lényegét játékosan bemutató terepasztal megépítéséért.

A mechatronika, a gépészet, az energetika és az építészet területén jártas nyolc műegyetemi hallgató a legmodernebb irodai technikákkal, többek között 3D nyomtatással építette meg a makettet, amely 150 db, összesen 15 kilogramm tömegű épületmodellből áll, és 32 nyomógomb illetve 150 LED fény segítségével teszi interaktívvá az élményt a makett megtekintőinek. A BME Gépész Szakkollégiuma és az Energetikai Szakkollégiuma mérnökhallgatói közel fél év leforgása és 1200 munkaóra alatt építették meg a D épület aulájában felavatott makett-építményt. A projekt célja, hogy érthetően szemléltesse a hazai távhőrendszer működését és előnyeit. A tervek szerint a makettet idővel a projekt megbízója, a FŐTÁV Zrt. Barázda utcai épületében helyezik el, és alkalmanként megtekinthető lesz általános és középiskolákban tartott rendezvényeken is, időszakosan.

A távhő új szakaszba lépett, és az okos jövőt hozza el a felhasználók számára. Egyszerűsége és tisztasága miatt már nemcsak a lakótelepeken, hanem a közintézményekben, az üzleti szereplőknél, vagy a modern és a legszigorúbb környezetvédelmi minősítésekkel rendelkező irodaházak számára is folyamatos, kényelmes, kiszámítható, biztonságos, felhasználó- és környezetbarát megoldást jelent – olvasható a FŐTÁV közleményében. A távhő mellett szól a szolgáltatás biztonsága, alacsony karbantartási, javítási, üzemeltetési költségei, és az egyéni igények kialakítására is alkalmas korszerű rendszer. Számos előnye van az egyedi fűtésrendszerekhez képest: kevesebb szénmonoxidot és széndioxidot bocsát a levegőbe a lakókörnyezet szennyezése nélkül.

Fotó: bme.hu

A makett építését kezdeményező FŐTÁV Zrt. szerint ma Magyarországon 650 ezer lakás távfűtéses, azaz, minden hatodik ember otthonában ez a megoldás biztosítja a téli időszakban a meleget. A FŐTÁV e nagy arány miatt is fontosnak tartja, hogy jobban megismertesse a távhőszolgáltatás lényegét, működését, környezetbarát tulajdonságait és társadalmi hasznosságát. A műegyetemisták segítségével elkészült makett e célt is szolgálja. A FŐTÁV Zrt. e mellett fontosnak tartja a szakemberek utánpótlását, számít a mérnökök következő generációjára, és e projekttel is szorosabbra szeretné fűzni együttműködését a BME-vel.

A távhőszolgáltatásban a meghatározó energiahordozó ma még a földgáz: jelenleg 80 százalékban erre épül a távhőszolgáltatás. A cél, hogy ez a részarány 50 százaléka alá csökkenjen. A szén és az olaj aránya mára minimálisra csökkent, és a felhasznált energiahordozók több mint 15 százaléka megújuló energiaforrás, azaz biomassza, geotermikus és napenergia, valamint a hulladékégetésből származó energia. A hulladékhasznosításból termelt hő sokkal olcsóbb a földgázalapúnál, e megoldással csökkenhet az üvegházhatású széndioxid-kibocsátás is.

forrás:bme.hu