Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Magyar kortárs festők közös kiállítása Ankarában

Újbuda   |   2018, november 15 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nézőpontok címmel nyílt közös kiállítása szerda este három magyar festőművésznek Ankarában, a Cagdas (Kortárs) Művészeti Központban. Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András mindhárman újbudaiak.

A három alkotó, Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András között az egyik összekötő kapocs az, hogy mindannyian Budapest XI. kerületéből, Újbudáról érkeztek. A tárlat Újbuda önkormányzata, valamint az ankarai magyar nagykövetség főszervezésével valósult meg.
Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője Ankarában az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a magyar-török kulturális kapcsolatok kiválóak, amit ez a kiállítás még élőbbé tesz, a két ország képzőművészei együtt értelmezhetik a világot, kifejezhetik a tudásukat és a belső lelki meggyőződésüket a műalkotásaikban. Rámutatott: a török nép barátként, sőt rokonként tekint a magyar népre, ezt a közös nevezőt pedig érdemes tovább építeni.
Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete megnyitójában hangsúlyozta: törökországi tevékenysége során mindig igyekezett feltárni a török-magyar történelmi együttélés ma is élő emlékeit, de legalább ennyire fontos küldetésének tartja, hogy napjaink magyar művészetét is népszerűsítse Törökországban, és segítse a két nép művészeinek találkozását.
Kecskés András és Mátyási Péter az MTI-nek elmondta: először járnak Törökországban, és a mostani az első kiállításuk a kis-ázsiai országban. Kecskés András, aki festőművészként főként a táj és a tér ábrázolásával foglalkozik, közölte: képei kiválasztásánál igyekezett olyan metszetet adni a saját munkásságáról, amelyet reprezentálja őt, de igyekezett "jó egységet teremteni", illeszkedni két alkotótársa világához is. Mátyási Péter emlékeztetett: a tárlat címe Nézőpontok, amely kifejezi, hogy az embernek a 21. században milyen elképzelései lehetnek a művészetről, a festészetről, ennek keretében az ő munkái lightboxokkal, pasztellrajzokkal egészültek ki, további műfaji sokszínűséget adva a kortárs kiállításnak.
A kiállítás Ankarában két hétig látható, utána, november 30-ától Isztambulban kap helyet, Újbuda "testvérvárosának", Bahcelievler kerületnek a polgármesteri hivatalában lesz majd megtekinthető.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.