Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Mága Zoltánnal ünnepelt a közönség

Újbuda   |   2017, október 12 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két előadáson, több mint kétezer néző előtt zajlott az Idősek világnapja fő eseménye, Mága Zoltán hegedűművész koncertje, amelyen az Újbuda időseiért címeket is átadták. A Budapest Kongresszusi Központban tartott rendezvény házigazdái Simicskó István országgyűlési képviselő, valamint Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere voltak.

– Életünk folyamán sok csatát vívtunk már meg, rengeteg sebet ejtettek a szívünkön, de fontos, hogy mindig képesek legyünk felállni és az egymás iránti tiszteletből, szeretetből erőt merítve bátorítsuk egymást, hogy az életünk útján tisztelettel, becsülettel tudjunk végighaladni - ezekkel a szavakkal köszöntötte Simicskó István a koncertre érkezőket. Újbuda országgyűlési képviselője szerint a ma élő nemzedék egyik legfontosabb feladata a tisztelet kultúrájának megteremtése, amelyhez hozzátartozik, hogy becsüljük az idősebb generációt, tiszteljük szüleinket, nagyszüleinket. Újbudán hagyomány, hogy az Idősek világnapja alkalmából olyan eseményeket tartanak, ahol a kerület vezetői kifejezik hálájukat az idősebbeknek, akik tudásukkal és tapasztalataikkal formálják a társadalmat. - A tisztelet jegyében és a lelki feltöltődés reményében hívtuk el Mága Zoltán hegedűművészt, hogy zenéjével megörvendeztesse a kerület idősebb lakóit. Örömömre szolgál, hogy több mint kétezer nyugdíjas fogadta el meghívásunkat - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere szintén az idősebb nemzedék társadalomformáló szerepét méltatta. - Hálával tartozunk azért a rengeteg tudásért és segítségért, amire alapozva mi is tudjuk végezni a munkánkat – mondta, majd kitért az országosan is elismert 60+ program sikerére, amelynek célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsen a szép kort megélők aktivizálására. A polgármester elmondta: a havonta átlagosan kétszáz eseménnyel büszkélkedhető idősprogram kínálata széleskörű, bárki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságot, legyen szó alkotásról, művészetről, tanulásról, mozgásról, vagy csak egyszerű beszélgetésről. - Szeretnénk megköszönni azok áldozatos munkáját is, akik önkéntesként vállalnak szerepet a 60+ programban, amely nem lenne ilyen sikeres nélkülük - fogalmazott Hoffmann Tamás.

A köszöntők után a kerület vezetői átadták az „Újbuda időseiért” elismerő címeket, amelyet idén ketten vehettek át: Kassai Mihály Jánosné, a kelenföldi szomszédsági önkéntes közösség koordinátoraként és a 60+ program aktív résztvevőjeként, valamint Gutoriné Vasas Ildikó az Újbudai Szociális Szolgálat munkatársa, az idősgondozásban végzett fáradhatatlan munkájáért.

Az ünnepi hangulatot tovább fokozta Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész virtuóz játéka, akit a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kísért. A közel egy órás koncertet a műfaji sokszínűség jellemezte, felcsendült többek között Brahms V. Magyar Tánca, Dmitrij Sosztakovics Második keringője, valamint a Cinema Paradiso című film zenéje is. A művész a legnagyobb tapsot Két gitár című zenemű játéka után kapta, amely darab korábban a New York-i Carnegie Hall közönségét is lenyűgözte. A koncertet Johann Strauss Radetzky-indulójával zárták. A fellépés után Mága Zoltán összesen száz darab, Újévi koncertjére szóló belépővel és ennél is több CD-vel ajándékozta meg a résztvevőket. A legfiatalabb, a legtávolabbról érkező, valamint a legidősebb nézőnek személyesen adta át ajándékait.

Az Idősek világnapjához számos kerületi cég és vállalkozó csatlakozott felajánlásokkal, így a résztvevők közül nyolcvanan egy-egy ajándékcsomaggal térhettek haza, amelyeket a kerület vezetői adtak át. Az ajándékok összértéke meghaladta az egymillió forintot.

K. A.