Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Madarakat és fákat ünnepeltek a kerületi iskolások

Újbuda   |   2014, május 26 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Tudja-e, mi az a madárpelenka, illetve mi a különbség a füsti fecske és a molnár fecske fészkelési szokásai között? Ha nem, akkor sokat tanulhat egy ötödikestől. A Gellért-hegyen ünnepelték a Madarak és fák napját a kerület ötödikesei. Május 23-án a csapatok ismeretterjesztő foglakozásokon és vetélkedőn vettek részt és szerezhettek hasznos ismereteket az élővilágról.

Újbuda május 23-án, pénteken tartotta a Madarak és fák napját. Az esemény a Gellért-hegyen volt, ahol a Magyar Madártani Egyesület tartott ismeretterjesztő foglalkozásokat ötödikeseknek. A bemutató más-más témákkal foglalkozott, így például volt olyan állomás amely a madarak és fák kapcsolatára, volt amelyik a madárbarát kertre, annak eszközeire összpontosított. A gyerekek körében népszerű vetélkedőn több mint 250 kerületi iskolás vett részt.

A Madarak és fák napján fészkekkel, tojásokkal és tollakkal is ismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták például, hogy mekkora utat tesz meg egy fecske fészeképítéskor, vagy hogy a füsti fecske alacsonyabbra, a molnár fecske magasabbra (az eresz alá) fészkel. Szó volt arról is, hogy célszerű sárgyűjtőhellyel vagy műfészek felszerelésével segíteni a madarak munkáját, a velük való együttélést pedig úgynevezett madárpelenka, a fészek alá szerelt deszka könnyítheti.

Az Újbudai Pedagógiai Intézet rendezvényét Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg. Az esemény középpontjában a környezetvédelem, a környezeti nevelés állt.

HL