Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Ma van a véradók világnapja

Újbuda   |   2022, június 14 - 11:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda ad otthont a hazai egészségügyi ellátórendszer egyik legfontosabb háttérintézményének, az Országos Vérellátó Szolgálat központjának. A Karolina úton már a múlt század derekán is több kórház működött, azonban maga az OVSZ csak az ezredforduló óta lát el itt szolgálatot. Ma, a véradók világnapján bemutatjuk, mitől különleges, sőt életbe vágóan fontos a Karolina úti épületegyüttesben zajló, igazán sokrétű munka.

Dr. Nagy Sándor, szakmai főigazgató-helyettes elárulta nekünk, hogy ez az intézmény Magyarország legnagyobb vérfeldolgozó központja, egyben a legnagyobb vérgyűjtési helyszíne, ahol heti öt napban reggeltől estig várják a véradókat. Napjában általában 60-80-an, de előfordul, hogy 150-en is jelentkeznek véradásra.

A Karolina úti komplexum főépülete mellett található egy másik is: itt dolgozzák fel és tárolják a teljes közép-magyarországi régióban levett vért, ami éves szinten 140-150 ezer egység kezelését és nyolcvan egészségügyi intézmény ellátását jelenti. Itt működik az országos immungenetikai laboratórium és a központi laboratórium, ahol a különböző készítmények szűrését, kivizsgálását és elosztását végzik a szolgálat munkatársai. Valamint itt koordinálják a magyarországi szervtranszplantációt is, azaz innen történik a beültetésre váró szervek eljuttatása a hazai beültető centrumokba. Magyarországon kizárólag a Karolina úton végzik a vér szűrését. Naponta átlagosan 1200-1500 minta érkezik be ide, az OVSZ munkatársai váltott műszakban vizsgálják a beérkező anyagokat. A képeken is látható ultramodern szűrő-kivizsgáló részleget idén áprilisban helyezték üzembe. A szűrés immunkémiai módszerrel zajlik, melynek során szigorúan meg van határozva, hogy milyen szűrővizsgálatokat kell kötelezően elvégezni ahhoz, hogy egy-egy levett vér továbbadható legyen. A vércsoportszűrés is itt történik, természetesen szintén szigorú protokoll szerint.

Amikor ott jártunk, a vérellátottságot éppen jónak mondták, azonban a készletek gyakran csak a sürgősségi ellátást tudják biztosítani. Hozzá kell tenni, hogy a nyári szabadságolások idején minden évben visszaesik a felajánlás.
Amennyiben lehetősége adódik rá, menjen el és támogassa Ön is a kórházak munkáját. "Adjon vért és mentsen meg három életet!"

Részletes tájékoztató a véradással kapcsolatban: https://www.ovsz.hu/.../melyek-veradasra-valo-alkalmassag...
Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.