Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Legendák színháza Karinthy szellemében

Újbuda   |   2018, június 6 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Péntek este a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében hallható a Talány Akusztik zenekar. Az újnyugatos est vendége: Krizsán Edith, női nemzetközi sakkmester lesz.

Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum közös előadása (Legendák színháza – A nagy Karinthy-kalandtúra, 2018. június 8, 18 óra) egyszerre felolvasószínház és koncert, amely egyfajta irodalmi tükörben mutatja be Pest-Budát, részben Karinthy szövegei, részben kortárs alkotói nézőpontból.

Fráter Zoltán irodalomtörténészt idézve: „Karinthy népszerűsége arra is példa, hogy az irodalmi érték és szélesebb olvasói érdeklődés megtalálhatja egymást…” Hasonló céllal született, vagy ha úgy tetszik, Karinthy „útmutatása” szerint, a közönségsiker szótól meg nem rémülve, mégis irodalmi igénnyel működik a Talány Akusztik zenekar is.

A Madách Színházban Jean Valjeant alakító színész-zeneszező, Zöld Csaba és Schwalm Zoltán költő – akinek Gershwin szerelmei / Szép napot! című kötetét nemrég jelentette meg a Napkút kiadó, amit a szerző a 89. Ünnepi Könyvhéten, vasárnap dedikál – immár lemezanyaggá érett repertoárt állított össze. Az együttes énekesnője: Korponay Zsófi, aki a Korál együttes dalaira íródott Angyalföldi balladában is hallható, gitáros-énekese: Blazsovszky Ákos, aki Don Bakert alakítja A pillangók szabadok előadásban (József Attila Színház).

Az est különlegessége, hogy meghívott kortárs írók, költők (Hekl Krisztina, Szűgyi Zoltán, Bolemant László, Kéringer Gábor, Debreczeny György) mellett – az áprilisi, igen sikeres A nagy szimultán produkcióra utalva – ismét egy hazai sakklegenda lép színre az Újnyugat Irodalmi Körrel : Krizsán Edith, magyar bajnok, női nemzetközi mester. Aki a zenés színjáték után szimultán-játékra várja a nagyérdeműt!

Az előadás művészeti vezetője, rendezője: Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat főszerkesztője. A két házigazda: Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője – aki a Karinthy-család újbudai életéről, „igazmeséiről” is mesél majd a Ménesi úti gyűjtemény közönségnek –, és Horváth Gábor Miklós, költő.

Az előadás ingyenes!