Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ - Népegészségügyi felmérés

Újbuda   |   2018, augusztus 3 - 11:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálatot végez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 18 éven felüliek körében. A kérdezők országszerte ezernél több felnőttet kérdeznek meg táplálkozási szokásaikról, életmódjukról. A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen – áll a tájékoztatóban.

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2000 és 2015 között a várható élettartam közel négy évvel,
75,7-re emelkedett, még mindig öt évvel marad el az uniós átlagtól. Hazánkban a szív-és érrendszeri,
valamint a daganatos betegségek jelentik a fő halálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és
alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egészségmutatóink
messze alul múlják az Európai Uniós átlagot. A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott. Ilyen volt a népegészségügyi, vagy közismert nevén chipsadó bevezetése, a közétkeztetést megújító rendelet vagy az iskolabüfék termékkínálatának szabályozása.
Ahhoz, hogy valós képet kapjunk és tudjuk, hogy a különféle kormányzati intézkedések milyen hatással vannak a lakosság egészségi állapotára, rendszeres vizsgálatokra van szükség. Ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - az EFOP 1.8.10-vEKOP-17-2017-00001 számú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében - lakossági felmérést szervez a 18 éven felüliek körében. A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte ezernél több felnőttet az otthonában keresnek fel, és kérdezik meg táplálkozási szokásairól, életmódjáról. A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.
A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26. között zajlik, a fővizsgálatra 2018. szeptember 1. és december 15. között kerül sor országszerte 149 településen.
A résztvevők előzetesen felkérő levelet kapnak, amelyben tájékoztatják őket a felmérés céljáról. A kérdezőbiztosok, majd ezt követően a dietetikus szakemberek személyesen, az otthonukban keresik fel a kutatásban részvevőket. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.
További információ a www.ogvei.hu oldalon található, a kutatás eredményeinek publikációja 2019 tavaszától várható.