Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Lakossági fórumot tartottak Őrmezőn a parkolásról

Újbuda   |   2014, március 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lakossági fórumot rendeztek Őrmezőn, melyen elsősorban a 4-es metró elindulásával összefüggő közlekedési kérdésekről esett szó. A találkozón a felszíni közlekedési átszervezések is szóba kerültek, a legtöbb vita pedig Őrmező fizetős parkolási övezetté alakítása körül volt.

Lakossági fórumot rendeztek Őrmezőn. Büki László városüzemeltetési igazgató arról tájékoztatta a közönséget, hogy a kerület fizető parkolási övezetbe vonná Őrmezőt annak érdekében, hogy megvédje a helyiek parkolóhelyeit. Elmondta, ez azért fontos, mert az agglomerációból érkező és a 4-es metróra átszálló autósok jelenleg bármikor elfoglalhatják az őrmezeiek parkolóhelyeit. Mivel a városrész parkolási kihasználtsága már most maximális, az ingázók beengedése jelentősen kiszoríthatja a helyieket. Hozzátette, az Őrmezőn lakó autósoknak háztartásonként két parkolóhely jár, amelynek darabjáért évente csupán 2000 forint illetéket kell fizetniük - szükség esetén pedig további helyek is igényelhetők. A tervezett intézkedéssel többen nem értettek egyet. A városüzemeltetési igazgató elmondta, hogy további 50 parkolóhely kiépítése várható.

A fórumhoz Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő is csatlakozott, jelezte, bármilyen lakossági ötletre nyitott, amely feloldja a problémát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a metró közelében már most is alig van szabad parkoló, ezért valahogyan meg kell védeni az őrmezeiek parkolóhelyeit. Hozzátette: a fővárosi rendelet csupán egy lehetőséget adott az önkormányzatnak, hogy parkolási övezetbe vonhassa a városrészt. - Mivel a zóna kiépítése csak nyár végén esedékes, addig a gyakorlatban is kiderül, mi a legjobb megoldás – mondta.

Az Őrmezei Közakarat Egyesület a Levegő Munkacsoport tagszervezete szerint a felszíni közlekedés átszervezése körül még vannak megoldandó problémák. Az egyesület képviselője, Vendégh Zsolt pozitív eredménynek nevezte, hogy az önkormányzat és a helyiek javaslatára a BKK a tervezettnél kevesebb buszt vezet át a városrészen. A szervezet ugyanakkor nem támogatja az Etele téri volán buszpályaudvar Őrmezőre telepítését, a P+R parkoló építésének helyéről pedig még egyeztetni kell szerintük. A tervezett Budaörsi közlekedési csomópont megépítésénél többszintes átjárók helyett - a Ferenciek teréhez hasonlóan - lámpás kereszteződéssel oldanák meg az átjárást.

A fórumon a helyi fejlesztésekről tervezett beszámoló, idő hiányában elmaradt. Az önkormányzat tavaly év végén adott át egy új játszóteret a Költők Parkjában, idén pedig a Cirmos utcai játszóteret újította fel, amely egy KRESZ parkkal is kibővült.

Az eseményen Berki Antal rendőrkapitány bejelentette a rendőrség őrmezei Körzeti Megbízotti Irodájának megalakulását, ami jobb közbiztonságot garantál a környékbelieknek. Hozzátette, hamarosan elindul a térfigyelő kamerarendszer fejlesztés is, amelynek során 50 kamerát szerelnek fel a kerületben.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.