Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Lakás- és temetőtüzek november első napjaiban

Újbuda   |   2016, október 28 - 15:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthon is gyertyagyújtással emlékeznek szeretteikre Mindenszentekkor és Halottak Napján, ráadásul egyre népszerűbb a halloweeni töklámpás is. Emiatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogyan kerülhetők el a temető- és lakástüzek.

November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet. Az esetek többségében csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti célból meggyújtott gyertya miatt semmisül meg egy épület. A tűzet leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik, a keletkező lángok pedig a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása szerint temetőben csak tartóban lévő mécsest tanácsos meggyújtani, amelyeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat pedig fontos olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincs a közelben gyúlékony anyag.

Újbuda