Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Kutyabarát: hogyan készüljünk fel a téli hidegre?

Újbuda   |   2018, december 14 - 09:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Beköszöntöttek az éjszakai mínuszok, így a kertes házban élő kutyások nem halogathatják a kutyaház téliesítését. Olyan helyet kell teremteni kedvencünknek, ahová behúzódhat a zord időjárás elől.

Ellenőrizzük háza állapotát: vajon megfelelő védelmet nyújt a havas eső, a hó, a vihar ellen? Az építményt érdemes kibélelni, erre a friss szalma vagy a forgács a legjobb. A törölköző, paplan, takaró vagy egyéb textíliák könnyen átnedvesednek, nehezen száradnak, és nem használ ebünk egészségének, ha nedves anyagon kell feküdnie. Ha a kutyaház a földön van, javasolt megemelni, hogy elkerüljük a nedvesedést, illetve hogy alulról hűljön. Célszerű szigetelni is, a bejáratot pedig egy darab fóliával vagy szőnyeggel elfedni, ezzel növelhetjük a hőtartást.
A lakásban tartott ebeknél figyelembe kell venni, hogy ha a fűtési szezonban visszük őket sétálni, akkor nagy hőmérséklet-különbségnek vannak kitéve, amit nem mindegyik fajta szervezete tolerál. Főleg akkor lehet ez gond, ha kedvencünk nem aktív, keveset mozog, inkább szaglászgat. A megfázás vagy a felfázás főleg a kisebb testű, alacsonyabb kutyáknál fordul elő gyakrabban, hiszen közelebb vannak a talajhoz, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Számukra fontos a kutyaruha, amelynek megválasztásánál érdemes figyelembe venni az időjárást. Vannak olyan darabok, amelyek inkább száraz időben hordhatók, másokat kifejezetten a zordabb hetekre terveztek vízlepergető anyagokból, bélelten. Fontos a ruha kinézete, de még fontosabb, hogy kényelmes legyen, és védje a kutya egészségét.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.