Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Kutyabarát: hogyan készüljünk fel a téli hidegre?

Újbuda   |   2018, december 14 - 09:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Beköszöntöttek az éjszakai mínuszok, így a kertes házban élő kutyások nem halogathatják a kutyaház téliesítését. Olyan helyet kell teremteni kedvencünknek, ahová behúzódhat a zord időjárás elől.

Ellenőrizzük háza állapotát: vajon megfelelő védelmet nyújt a havas eső, a hó, a vihar ellen? Az építményt érdemes kibélelni, erre a friss szalma vagy a forgács a legjobb. A törölköző, paplan, takaró vagy egyéb textíliák könnyen átnedvesednek, nehezen száradnak, és nem használ ebünk egészségének, ha nedves anyagon kell feküdnie. Ha a kutyaház a földön van, javasolt megemelni, hogy elkerüljük a nedvesedést, illetve hogy alulról hűljön. Célszerű szigetelni is, a bejáratot pedig egy darab fóliával vagy szőnyeggel elfedni, ezzel növelhetjük a hőtartást.
A lakásban tartott ebeknél figyelembe kell venni, hogy ha a fűtési szezonban visszük őket sétálni, akkor nagy hőmérséklet-különbségnek vannak kitéve, amit nem mindegyik fajta szervezete tolerál. Főleg akkor lehet ez gond, ha kedvencünk nem aktív, keveset mozog, inkább szaglászgat. A megfázás vagy a felfázás főleg a kisebb testű, alacsonyabb kutyáknál fordul elő gyakrabban, hiszen közelebb vannak a talajhoz, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Számukra fontos a kutyaruha, amelynek megválasztásánál érdemes figyelembe venni az időjárást. Vannak olyan darabok, amelyek inkább száraz időben hordhatók, másokat kifejezetten a zordabb hetekre terveztek vízlepergető anyagokból, bélelten. Fontos a ruha kinézete, de még fontosabb, hogy kényelmes legyen, és védje a kutya egészségét.