Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. kedd, Miklós

Kutak engedélyeztetése

Újbuda   |   2019, január 18 - 13:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbi fontos határidő-módosításra

Az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény 20. §-a módosította 2020. július 1-i hatállyal a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben szereplő határidőt, amely a vízgazdálkodási bírság alóli mentességet határoz meg a hatálybalépést megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.


Fontos, hogy ásott és fúrt kutak esetében is le kell folytatni az engedélyezési eljárást abban az esetben, ha a kút nem rendelkezik üzemeltetési engedéllyel.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört első fokon a települési önkormányzat jegyzője gyakorolja, így a XI. kerületben a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Jegyzője. A jegyzői engedély hatálya alá azok a kutak tartoznak, amelyek esetében az alábbiak együttesen teljesülnek: a vízigény magánszemély részéről merül fel (nem gazdasági célú vízigény), háztartási vízigényt vagy háztartási ivóvízigényt elégítenek ki, kizárólag talajvíz illetve parti szűrésű vízkészletet termelnek, nem érintenek vízbázisvédelmi területet és évi legfeljebb 500 m3 a vízkivétel.

Ha a fenti feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor az engedélyt az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell kérni.

Az engedély benyújtásához szükséges dokumentációt a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. mellékletének II. pontja tartalmazza.

További információkkal kapcsolatban az Újbudai Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya áll rendelkezésükre.