Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Kreativitás és közösség: Városfejlesztés kultúrával

Újbuda   |   2021, június 14 - 10:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

„Művház a 21. századnak”: az online és a valós térben is működő kulturális hálózatot épít Újbuda

Kreatív közösségi tér, „kulturális Tinder”, alkotó együttműködések – ez mind része a CUP 4 Creativity nevű kerületi uniós projektnek, amely a helyieket aktivizálva adhat új lökést Újbuda kulturális életének.
Új technológiákat bemutató helyszín, oktató-tanuló központ, innovatív és kreatív közösségi tér – ilyen hely lesz a Bercsényi utca 10. alatt épülő Art & Tech Center. – Lehet, hogy egy csoport éppen a legmodernebb kommunikációs tréninget tartja, miközben a pincében műegyetemisták 3D-s nyomtatóval és lézervágóval készítik el modelljeiket. Máskor pedig a legújabb VR hologramtechnika segítségével mutathatják meg a hozzáértők, hogyan születnek intermédiás műalkotások – mondott példákat a lehetőségekre Barabás Richárd kulturális ügyekért felelős alpolgármester, a CUP 4 Creativity nevű kerületi uniós program felelőse. – Ez a projekt arra ösztönöz, hogy megpróbáljunk kitalálni valami újat, például azt, mit jelent a művelődési ház a 21. században, hol tudnak az emberek találkozni, alkotni. Ez persze nemcsak egy „művház” lehet, hanem utca, park, játszótér, kávéház, vagy akár az otthonunk – tette hozzá.
– Az online térben rengeteg magányos ember van, de ha a valós térben összehozzuk őket, csökkenteni tudjuk a magányt, növelni a közösségi élményt és a kreativitást. A projekt részeként elkészülő portál egyfajta Tinderként működik majd. Ha például valaki betonékszer-workshopot szeretne tartani, akkor ennek segítségével gyorsan meg tudja találni a résztvevőket, talál hozzá helyszínt, és piacra is dobhatják a termékeket – vázolta fel Barabás Richárd.

A CUP-projekt
A Cultural Urban Platform, vagyis a CUP 4 Creativity projekt egy városfejlesztést célzó kulturális program, amelyet az UIA – Urban Innovative Actions nevű európai uniós pályázat egyik nyerteseként hajthat végre Újbuda. Ez a program a korunk városi kihívásait kezelő elképzelések kipróbálására ad lehetőséget​. A kerület három év alatt valósíthatja meg projektjét, amelynek a teljes költségvetése 5 326 140 euró (mintegy 1,85 milliárd forint).
A CUP célja a lakosság kreativitásának aktivizálása, nagy hangsúlyt fektet a kerületben élők, tanulók és dolgozók alkotói készségeinek feltérképezésére, együttműködések kialakítására. Közelebb hozza az emberekhez a kerület kulturális életét, erősíti kötődésüket a ​városrész kulturális identitásához, végső soron pedig kialakít egy ​kultúrát aktívan fogyasztó közösséget​.
A létrehozandó közösségi platform összeköti egymással a hasonló érdeklődésű embereket, és támogatja új, közös projektek, produkciók kezdeményezését. A platformról érkező alkotók munkáinak a helyi kulturális élet üzleti szereplői (kávézók, galériák stb.) nyújtanak teret. Az ehhez kapcsolódó loyalty rendszer „érmékkel” jutalmazza ennek az ökoszisztémának a használatát.
Az online közösségi felület, az Art & Tech Center, a kapcsolódó helyi műhelyek és alkotóterek együttműködő hálózatba szervezése, a számos workshop, tanfolyam, illetve pályázat mind egy célt szolgál: egyszerűvé, elérhetővé és természetessé tenni az emberek kapcsolódását önnön kreativitásukhoz és alkotóerejükhöz. Ez szinte automatikusan vezet a másokkal közösen végzett alkotói és szervezői tevékenységhez, közösségek létrejöttéhez. Ezen túlmenően a projekt összehozhatja a piaci és a civil résztvevőket, a civil kulturális szereplők így kapcsolódni tudnak a céges igényekhez.

A projekt szereplői:

• KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft.
• Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft.
• Eleven Blokk Művészeti Alapítvány
• Kulturális Tizenegy Egyesület
• Kortárs Építészeti Központ Alapítvány
• SOART Innovations Kft.
• Popcode Developments Kft.
• BURST Nonprofit Kft.
• Kreater-csoport Kft.
• MEET Ügynökség
• Allee Center Kft.
• MU Színház Egyesület
• BT (British Telecommunications) ROC Kft.

Arcok a CUP mögött

Miért csatlakoztál a projekthez?
• Gurály Sára – MEET
Régóta vártam olyan lehetőségre, ahol releváns módon, hatékonyan foglalkozhatunk az „átlagember” igényeivel. A MEET-nél minden projektünkben az ügyfelek, a felhasználók, tehát az emberek perspektíváját hozzuk össze üzleti szereplők valóságával. Izgalmas kihívás most olyan ügyön dolgozni, amely már a startvonalon ebből a perspektívából építkezik. Külön szimpatikus volt, hogy az önkormányzat mellett több helyi partner komoly szakértelemmel és tenni akarással vág bele egy ilyen nagyléptékű fejlesztésbe.

Gurály Sára

• Köves Bálint – KÉK
Újbuda a főváros egyik legizgalmasabb, legjobb adottságú kerülete, ideális beépítési sűrűséggel, rengeteg zöld területtel, szinte minden igényt lefedő szolgáltatási és intézményi hálózattal. Részben emiatt is az utóbbi 10–15 évben sok pozitív változás történt itt, amit először egyetemistaként, majd a kerületben dolgozó építészként is követhettem, így nem kellett sokat győzködni, hogy egy ehhez kapcsolódó projekthez csatlakozzam. Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy az eddigi eredményekre és az aktív helyi szereplőkre építve Újbuda még élhetőbb és még színesebb kulturális élettel rendelkező városrésszé váljon.

Köves Bálint

• Mátyási Péter – Eleven blokk
Alapítványunk fő projektje a Bartók-negyed, ennek a missziója egy élő, decentralizált kulturális ökoszisztéma létrehozása Újbuda központi területén, üresen álló önkormányzati ingatlanok hasznosítása, valamint kulturális programok és események szervezése révén. Ennek tükrében természetes volt, hogy csatlakozunk egy olyan projekthez, amely segíti a kerületi kulturális élet keretrendszerének kibővítését, és az évek alatt begyűjtött tapasztalatainkkal hozzájárulhatunk ennek sikerességéhez. Emellett a tereinkben tevékenykedő közel 40 képző- és iparművész, vizuális szakember becsatornázása egy szélesebb kommunikációs platformra számukra is nagy előnyökkel járhat.
Mátyási Péter

Hogyan veszel részt a projektben, mi a területed, feladatod?
• G. S.: A kezdeti szakasztól a MEET csapatával azon igyekszünk, hogy a lakosok hangja mindenhova beépüljön. Indulásként több mint száz újbudaival készítettünk interjúkat, hogy jól körüljárjuk és megértsük azt a valóságot, amelybe a megoldásainkat szánjuk. Számomra mindig az a legizgalmasabb, hogy emberekkel találkozunk, megértjük őket, és később a sokféle szakértői tudást ezek mentén csatornázzuk be a megfelelő pontokon. Év eleje óta gyakorlatilag ez a munka folyik, rengeteg szálon; van benne márkaépítés, website-tervezés, értékcsere-folyamat kidolgozása, ökoszisztéma-építés és mindezek mögött rengeteg izgalmas szakmai kihívás, tanulási lehetőség.

• K. B.: A Kortárs Építészeti Központtal a projekt első felében a teljes kerület kulturális feltérképezésével foglalkozunk, egyfajta helyzetfelmérést készítünk, és összegyűjtjük az Újbudán működő kulturális és kreatívipari szereplőket. Ez a kerület fejlesztésének hosszú távú terveihez, helyi partnerségek kialakításához is fontos információkat szolgáltat.
• M. P. – Több irányból is kapcsolódunk a projekthez. Egyrészt a közösségteremtés és programtervezés területén működünk együtt a partnerekkel, hogy kidolgozzuk azt a struktúrát, amely megalapozza a hosszú távú sikeres működést és kielégíti a célközönség igényeit. Részt veszünk konkrét programok kitalálásában, illetve megvalósításában. A másik fontos terület a felújítások szakmai felügyelete és menedzselése, valamint a három felújított műhely szakmai programjának megtervezése és lebonyolítása. Az idő előrehaladtával új részfeladatok is felmerülhetnek, de pont ettől izgalmas az egész.

Miért jó a CUP az Újbudán élő/dolgozó/tanuló embereknek?
• G. S.: Újbudán már most nagyon sok lehetőség kínálkozik kulturális-közösségi programokon való részvételre, ezek szervezésére. Azt remélem, ez a projekt kapukat tud kinyitni, azok is lehetőséget kapnak bekerülni az újbudai véráramba, akiknek eddig nem sikerült – nem volt idejük és platformjuk megtalálni a közösségüket, vagy egyszerűen nem gondolták, hogy ami őket érdekli, az is kultúra. Azt gondolom, akkor végezzük jól a munkánkat, ha ezt az egészet magukénak érzik majd a lakosok, és addig-addig építgetik, alakítják, amíg a mi mostani munkánk már alig lesz felismerhető benne.

• K. B.: Én abban bízom, hogy a projekt segítségével sikerül felkarolni a helyi kezdeményezéseket, hosszú távon pedig új együttműködések jöhetnek létre a kulturális és kreatívipari szereplők között. Mindez színesebb programkínálatot hozhat, és közvetve a lakókörnyezet fejlődését eredményezheti a teljes kerületben.

• M. P.: Újbuda absztrakt fogalom, így olyan absztrakt dolgokat kaphat a projekttől, mint elismerés, tapasztalat, innováció. Én inkább koncentrálnék az itt élőkre, akik ettől lehetőséget kapnak arra, hogy újra valós közösségben gondolkodhassanak, hogy felélesszék magukban a gyermeki kíváncsiságot, hogy megismerjék az azonos érdeklődésű embereket és felfedezzék a környezetükben rejlő értékeket.