Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Köztünk élő példaképek

Újbuda   |   2015, november 13 - 13:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén Bradányi Iván író, műfordító és Péceli Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem korábbi rektora, korábban a Villamosmérnöki és Informatikai Kar egykori dékánja kapta a kerület díszpolgára címet. Az egy hetesre bővült Kerület Napjához kötődő rendezvénysorozat gáláját a Danubius Hotel Flamenco dísztermében tartották.

Bradányi Iván, író, műfordító, dalszövegíró Újbuda legfrissebb díszpolgára nem csak József Attilával és Márai Sándorral született egy napon, hanem a kerülettel is. Az 1930-as születésű örökifjú ma is aktívan tölti napjait a Katolikus Rádió műsorvezetőjeként. – Szeretek, tudok, imádok dolgozni és ami nélkül ez a három semmit nem ér, hagynak is dolgozni – mondta lapunknak a szerző. Elmondása szerint mindig sokkal többet kapott az élettől, mint amit várt tőle. Az ország egyik legsikeresebb dalszövegírójaként a legnagyobb hazai sztárokkal dolgozott együtt, és bejárta a fél világot. Péceli Gábor, ugyancsak díszpolgár címet kapott, 2005 és 2008 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjaként, majd 2008-tól 2015 júliusáig az egyetem rektoraként végzett kiemelkedő munkát Újbudáért. - Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy a Műegyetem meg tudja őrizni azokat a tradíciókat, eredményeket, amelyeket a korábbi évtizedek évszázadok során megszerzett. Bármilyenek is a körülmények, lehetőség szerint az intézmény presztizse növekedjen. Azok, akik itt diplomát szereznek hasznos tagjai legyenek az országnak, hiszen a reál szféra számára képzett kreatív, alkotni képes mérnökökön és közgazdászokon nagy mértékben múlik a műszaki, gazdasági fejlődés az országon belül – emelte ki Péceli Gábor.

Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral indult a kerület napi gála. Hoffmann Tamás polgármester kiemelte, a kerület napja arról szól, hogy megköszönjük az itt élőknek és az itt élőkért dolgozóknak az éves munkáját, amelyet elvégeznek értünk, a közösségeinkért, a gyermekeinkért, a családokért. Örömmel tapasztalja, hogy a kerületben egyre pezsgőbb a közösségi, a kulturális és sportélet. Az elmúlt egy év is az építkezésről szólt. Az itt élő emberek megkérdezésével megalkották a gazdasági programot, és elkészült az integrált településfejlesztési stratégia, amely a kerület a középtávú fejlesztési terveit tartalmazza, szem előtt tartva a fenntartható városfejlesztés lehetőségeit és korlátait. Fontos feladatként emelte ki az innováció erősítését, a még szorosabb együttműködést az egyetemekkel, a kor vívmányainak, az infokommunikációs lehetőségeknek a továbbadását, a környezetvédelmet és a környezettudatos nevelést. A Kulturális Városközpont Program kiteljesedését jelzi, hogy a gálát megelőző napon megnyílt Kortárs Építészeti Központ a Műegyetem szomszédságában. A KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. megalakulásával pedig fiatalos lendülettel szeretnének minden kerületben fellelhető értéket közkinccsé tenni.

A kerület különböző köznevelési és szociális intézményeiből minden évben javaslatok érkeznek azokra a munkatársakra, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végeztek. A képviselőtestület a szeptemberi ülésén a döntött arról, kik érdemelték ki többek között az Újbuda kiváló intézményvezetője, vállalkozója elismerő címet, kik tettek sokat a gyermekekért, a családokért és a sportért - lásd táblázatunkban. – Nem vagyok szerénytelen, amikor azt állítom, hogy a köznevelés évtizedek óta igen magas színvonalon működik a kerületben. Országos szinten is elismertek az óvodapedagógiai szakembereink és a gyakorló színterünk is. A kerületben van az ország egyik legjobb sport általános iskolája, van ahol a Montessori módszer bevezetésével értek el különleges sikereket, de számtalan példa van még ezen kívül is – mondta Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. Csernus László, az képviselő-testület Gazdasági Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy nagy figyelemmel követik, azokat a vállalkozókat, akik a kerület lakosait kiemelkedően szolgálják, és azokat a nagyobb vállalatokat is, akik sok embert foglalkoztatnak és emellett képesek arra is, hogy családbarát munkahelyeket alakítsanak ki. Fontosnak tartja, hogy időről időre köszönetet mondjanak ezért.

H.L.