Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Közterület elnevezésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2018, december 12 - 18:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek állít emléket azzal, hogy utcát nevez el róla Budapesten.

Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veszi fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza.

Makovecz (1935-2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett. Több évtizeden át volt Újbuda lakója, Villányi úti lakása nemcsak otthonként, hanem egy határokat átlépő szellemi műhely bölcsőjeként is szolgált. A magyar organikus építészetben betöltött kimagasló tevékenységéért, valamint életműve elismeréseként kapta meg az Újbuda díszpolgára címet 2010-ben.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy a XI. kerületi önkormányzat kezdeményezésére a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart beruházás névtelen közterületei elnevezéseket kapnak: lesz Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca. Ugyancsak a kerületben lesz Szent Charbel park, amit a közelben található Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia támogatásával kezdeményeztek. Az elnevezéssel Szent Charbelnek (1828-1898), a libanoni maronit egyház szerzetes papjának állítanak emléket.