Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Közterület elnevezésekről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2018, december 12 - 18:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Közgyűlés Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek állít emléket azzal, hogy utcát nevez el róla Budapesten.

Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veszi fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza.

Makovecz (1935-2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett. Több évtizeden át volt Újbuda lakója, Villányi úti lakása nemcsak otthonként, hanem egy határokat átlépő szellemi műhely bölcsőjeként is szolgált. A magyar organikus építészetben betöltött kimagasló tevékenységéért, valamint életműve elismeréseként kapta meg az Újbuda díszpolgára címet 2010-ben.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy a XI. kerületi önkormányzat kezdeményezésére a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart beruházás névtelen közterületei elnevezéseket kapnak: lesz Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca. Ugyancsak a kerületben lesz Szent Charbel park, amit a közelben található Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia támogatásával kezdeményeztek. Az elnevezéssel Szent Charbelnek (1828-1898), a libanoni maronit egyház szerzetes papjának állítanak emléket.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.