Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Köznevelési konferenciát rendeztek a kerületben

Újbuda   |   2014, december 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A köznevelés fejlesztési irányai, a pedagógus kompetenciák valamint a bevezetési szakaszban lévő minősítési rendszer iránt érdeklődtek legtöbben az Újbudai Köznevelési konferencián. Az Újbudai Pedagógiai Intézet, Újbuda Önkormányzata és a KLIK által szervezett szakmai találkozót a hetedik alkalommal tartották a Szent Imre Gimnáziumban.

A pedagógusok szerepe meghatározó a megújuló köznevelési rendszerben ezért az idei konferencia a pedagógusokról szólt - mondta Verőné Jámbor Noémi, az ÚPI munkatársa.

Az eseményen a kormány által előírt minősítési rendszer bevezetése kapta a legnagyobb hangsúlyt, az új köznevelési törvény ugyanis arra kötelezi az oktatókat, hogy - az úgynevezett életpályamodell során - portfólióban összegezzék akár több évtizedes munkájuk történetét, kompetenciáikat, gyakorlati és elméleti tudásukat. Ezt követően vesznek részt minősítő vizsgákon. Az új minősítési rendszer, illetve a pedagógus kompetenciák szerint határozzák meg a pedagógusbéreket is. - Ebben szeretnénk segíteni a pedagógusokat – tette hozzá az intézet munkatársa, aki szerint sokan aggódnak, hogy megfelelnek-e a kihívásoknak.

A pedagógusi tudásról tartott előadást Szőke-Milinte Enikő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, aki a kompetenciákról beszélt, valamint azt mutatta be, hogy a legtöbb pedagógus nagyszerűen végzi munkáját és birtokában van a szükséges szakértelemnek. Hozzátette: a folyamatos fejlődés és megújulás része a pedagógusi életpályának, ezért senkinek nem szabadna félnie, hiszen az évtizedekig végzett tartalmas szakmai munka bizonyítja tudásukat – jelentette ki az egyetemi oktató.

A kompetencia alapú szemlélet nem új keletű, a 2006-os felsőoktatási törvény is foglalkozik a témával. Szőke-Milinte Enikő szerint nem szabad túlmisztifikálni a témát, mivel a pedagógusok tudása az elmúlt száz évben ugyanazokból a szerkezeti elemekből tevődik össze.

A rendezvényen Molnár László oktatásért felelős alpolgármester elmondta, hogy Újbuda vezetése kiemelt figyelmet fordít a köznevelési intézményekre, azok erkölcsi szakmai és anyagi támogatására, Simicskó István államtitkár pedig köszönetét fejezte ki az oktatók kitartó és elkötelezett munkájáért.

T.D. - ÚjbudaTV