Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Közlekedési változások a hosszú hétvégén

Újbuda   |   2015, október 22 - 19:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 23-a alkalmából városszerte több helyszínen tartanak rendezvényeket. A megemlékezések, ünnepi rendezvények miatt lezárásokra, forgalomkorlátozásokra és a közösségi közlekedési változására is számítani kell. Pénteken ünnepség lesz a Kossuth Lajos téren, illetve a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramaraton részeként félmaratoni futóverseny is nehezíti a budapesti közlekedést.

Október 23-án a belváros több helyszínén is ünnepi programokat rendeznek. A Kossuth Lajos téren 10 órakor kezdődő ünnepélyes zászlófelvonás és ünnepi műsor idején a 2-es villamos rövidített útvonalon közlekedik. Az ünnepi programok részletesen az oktober23.kormany.hu oldalon ismerhetőek meg.

Október 23-án, délután Budafokon tartanak ünnepi megemlékezést, az érintett járatok forgalmának korlátozásával. Ugyanezen a napon politikai rendezvényeket tartanak a belvárosban, a VII., VIII., IX. kerületben, emellett motoros felvonulások zajlanak majd a X., a XII., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIX. kerület érintésével.

Október 23-án várhatóan 14 és 18 óra között a Múzeum körút lezárása miatt a 47-es és a 49-es villamos dél-budai végállomásától a Szent Gellért tér M megállóhelyig menetrend szerint, majd innen a 18-as villamossal megegyező útvonalon és megállóhelyek érintésével annak Széll Kálmán tér M végállomásáig közlekedik.

Szintén október 23-án a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramaraton részeként délelőtt félmaratoni futóversenyt rendeznek a budai hegyvidéki területeken a Budakeszi, Knáb János utca–Temető utca–Telki út–Temető utca–Budakeszi út–Jánoshegyi út–Tündérhegyi út–Mátyás király út–Istenhegyi út–Szent Orbán tér–Istenhegyi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca–Gesztenyéskert (Csörsz utca) útvonalon.

A verseny idején várhatóan 9:35 és 11 óra között az 59-es villamos és a 102-es busz a Nagyenyed utca és a Böszörményi út kereszteződésénél néhány perces várakozásra kényszerülhet, mert meg kell várnia, amíg a futók elhaladnak. Várhatóan A 105-ös busz is perces várakozásra kényszerülhet az Alkotás utca/Márvány utca és az Alkotás utca/Királyhágó utca kereszteződésénél. A félmaratoni futóverseny idején a Thomán István utca végállomás megállóhely helyett ideiglenesen a Thomán István utca 25. előtt, az utca másik oldalán lehet felszállni a 110-es és a 112-es buszra. A 212-es busz a Boráros tér H végállomástól módosított útvonalon közlekedik a 110-es és a 112-es busz ideiglenes Thomán István utca végállomásáig. A 212-es busz utolsó menetrend szerinti megállója a Budaörsi út/Villányi út, a BAH-csomópont megállóhelyen már a 8-as, a 110-es és a 112-es busz megállójában áll meg, majd innen a 110-es busszal megegyezően halad tovább.

Október 23-a állami ünnepnap, 24-éről 25-ére virradó éjszaka pedig a nyári időszámításról a télire térünk át. Ezért a 23-ai hosszú hétvégén a közösségi közlekedési járatok az alábbi menetrend szerint közlekednek nappal, illetve éjszaka:

  • Az október 22-éről 23-ára (péntekre) virradó éjszaka a közösségi közlekedési járatok a péntekről szombatra virradóra érvényes menetrend szerint járnak.
  • Október 23-án a közösségi közlekedési járatok a vasárnap és ünnepnap érvényes menetrend szerint járnak.
  • Az október 23-áról 24-ére virradó éjszaka a közösségi közlekedési járatok a péntekről szombatra virradóra érvényes menetrend szerint járnak.
  • Október 24-én és 25-én a megszokott hétvégi rend szerinti lehet közlekedni a fővárosban.
  • Az október 24-éről 25-ére virradó éjszaka térünk át a nyári időszámításról a télire. Ez azt jelenti, hogy 25-én (vasárnap) hajnali három órakor az órákat visszaállítjuk két órára, ezért változik az éjszakai járatok közlekedése. A legtöbb járat menetrendjében – amelyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek –, a hajnali 2 és 3 óra közötti indulásokat megduplázzák, tehát azok a téli és a nyári időszámítás szerint is közlekednek. Az ennél ritkább követési idejű éjszakai járatok esetében egyedi rend szerint indulnak a buszok.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepi rendezvények miatt az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani a közúti közlekedésben: október 23-án várhatóan 14 és 18 óra között lezárják a Múzeum körutat, 8:30 és 11 óra között pedig lezárják az Alkotmány utcát, a Balassi Bálint utcát a Kossuth Lajos tér és a Stollár Béla utca között, valamint a Markó utcát a Balassi Bálint utca és a Széchenyi felső rakpart között.

A 23-ai futóverseny útvonala Budakesziről indulva és a XII. kerületi Csörsz utcai sportcsarnokba érkezve: a Budakeszi út–Jánoshegyi út–Tündérhegyi út–Mátyás király út–Istenhegyi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca. Az érintett útszakaszokon közvetlenül az első versenyző megérkezése előtt vezetnek be korlátozást, és az utolsó futó elhaladását követően azonnal fel is oldják azt.

  • A Budakeszi út városhatár és Jánoshegyi út közötti szakaszán várhatóan 9:10 és 9:45 között korlátozzák a centrum irányú közúti forgalmat.
  • A Mátyás király út Csillagvölgyi út és Hollós út közötti részén 9:30 és 10:25 között teljes útlezárás várható, míg a Hollós út és a Költő utca közötti szakaszon félpályás lezárás.
  • A Költő utca–Istenhegyi út útvonalon várhatóan 9:30 és 10:50 között haladnak át a futók. ezen az útszakaszon a futók számától függően csak időszakos és szakaszos korlátozásra kell számítani, egy sávon, rendőri irányítással végig fenntartják a forgalmat.
  • A Nagyenyed utcában 9:45 és 10:55 között lehet számítani az Alkotás utca irányú forgalmi sáv lezárásával. A lezárás ideje alatt a villamosvágányon haladhat majd a közúti forgalom.
  • Az Alkotás utcában a Nagyenyed utca és a Csörsz utca között a BAH-csomópont felé haladó oldalon a szélső forgalmi sávban haladnak majd a futók várhatóan 9:45 és 11:15 között, így az autósok a belső sávban hajthatnak majd.

Újbuda