Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Közeleg az Eleven tavasz

Újbuda   |   2017, május 3 - 14:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyedik alkalommal szervezik meg az Eleven Tavasz fesztivált Bartók Béla Boulevardon május 19-20 között. A szervezők a fesztivál programjairól és a Bartók Béla út további fejlesztéséről számoltak be a Hadik Kávéházban május 3-án.

Húsznál is több helyszínen, összesen hatvan féle programmal várják az érdeklődőket az Eleven Tavaszra. Idén a zenéé és a közösségépítésé lesz a főszerep. Május 19-én a Bartók Béla úti társasházakban „házibulira”, közös zenélésre hívják a lakókat, amelyre mindenki viheti kedvenc süteményét.

Faur Zsófia a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke úgy véli, a lakók régebben közvetlenebbek voltak szomszédjaikkal, manapság pedig szinte nem is tudják ki él mellettük. Az Eleven Tavasz célja a közösségépítés, hogy a Bartók Béla út lakói megismerjék egymást. A szervező szerint ezt nehéz egy egyszeri rendezvény során elérni, ezért a jövőben a többi program szervezésekor is erre törekednek majd.

Az Eleven Tavaszt Újbuda Önkormányzata is támogatja. A Bartók Béla kulturális főutca további népszerűsítése stratégiailag fontos a kerület fejlesztésének szempontjából is. Hőnyi Gyula a Központ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a jövőben a Kosztolányi Dezső térig bővítik a kulturális főutcát és várhatóan buszforduló átalakítására is pályázatot ír ki az önkormányzat. A terjeszkedés azért is szükséges, mert többen jelezték más kerületekből is, hogy a Bartók Béla útra vagy a környékére költöznének galériájukkal, üzletükkel.

Cita Högnabba-Lumikero a Finn Agora Kulturális Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, mivel a finn nagykövetség a Gellért-hegyen található, ezért ők is gyakran látogatnak a Bartók Béla útra. Május 20-án a nagykövetség udvarán tartanak étteremnapot, a jótékonysági rendezvény teljes bevételét pedig az UNICEF-nek adományozzák. Finnország idén ünnepli 100 éves függetlenségét, ezért az Eleven Ősz a finn szokások és ételek köré szerveződik majd.

Elhangzott, hogy a Bartók Béla Boulevard logóját a helyszín sajátosságaival kiegészítve a kerület kávézói, galériái elé is felfestik. A sajtótájékoztató zárásaként elsőnek a Hadik Kávéház előtti járdára került fel egy színes háromszögekből álló hangjegy.

H. S.