Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Koszorúzással emlékeztek a Memento emlékműnél a kommunizmus áldozataira

Újbuda   |   2017, február 27 - 10:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeztek február 25-én. Újbuda önkormányzatának vezetői, valamint a túlélők képviselői a Memento emlékműnél rótták le tiszteletüket a diktatúrák áldozatai előtt.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Memento emlékműnél idézte fel az elnyomó rendszert és annak borzalmait a kerület vezetése. Hoffmann Tamás polgármester elmondta, az ifjabb nemzedékeket figyelmeztetni kell a történelem e korszakára, hogy később ők is erkölcsi kötelességnek érezzék a diktatúrák, az erőszakos hatalomátvétel megelőzését. Felelevenítette a második világháború utáni magyar történelem azon időszakát, amikor ezreket hurcoltak munkatáborba, amikor félelem jutott osztályrészül több százezer férfinak és nőnek.

A túlélők nevében Petrusz Tibor, a „Mementó 1945-1956” Alapítvány alapítója elmondta, az elmúlt rendszer több mint negyven évig mesterkedett a nemzettudat kiírtásán, ám úgy véli, nincs fontosabb a szabadságnál.

Bár az egypártrendszer 1948-ban alakult ki Magyarországon a Magyar Dolgozók Pártjának létrejöttével; a kommunisták már 1944-1945 fordulójától kezdve igyekeztek megszerezni a hatalmat az általuk fontosnak ítélt területeken, a rendvédelemben és az állambiztonságban. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Jankovich Ferenc Idei hó című versét idézte, majd felelevenítette az ’57-es év politikai eseményeit, amikor a kommunizmus - új arcát mutatva - szedte ismét áldozatait.

Megtudtuk, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága ezért a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködve olyan vidéki párt-, majd később tanácsi vezetők életútjának összeállításába kezdett, akik meghatározták egy-egy város vagy megye történéseit. Úgy vélik, reális és hiteles képet lehet alkotni a múltról, ha helyi szinten is sikerül feldolgozni 1945-1990 időszakának történelmét.

T. K.