Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Koszorúzás a Szent Imre kórház udvarán

Újbuda   |   2017, október 19 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tisztelet és a megemlékezés virágai kerültek a Szent Imre Kórház udvarán lévő ’56-os emlékműhöz. Az összegyűltek azon mindennapi hősök múltját és áldozatkészségét idézték fel, akik életüket adták a forradalom sebesültjeinek megsegítéséért.

Az egykori Tétényi úti, ma Szent Imre Egyetemi Oktatókórház dolgozóinak és önkénteseinek munkája nélkül az ’56-os forradalom még több áldozattal járt volna - mondta a Fidesz frakcióvezetője az intézmény udvarán található emléktábla koszorúzásán. Gulyás Gergely többeket is név szerint említett azok közül, akik hősi halált haltak, miközben sebesülteket szállítottak kórházba, vagy ápolták őket a XI. kerületben. Kiemelte, hogy amíg a forradalmárok az utcán harcoltak az ország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek mentőautókban és kórházakban küzdöttek a forradalmárok életéért. - Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és a megfelelő eszközök hiánya mellett hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással – fogalmazott.

Szabolcs Attila, Újbuda országgyűlési képviselője saját gyermekkori emlékeit elevenítette fel. Tizenegy évesen - a gellérthegyi óvópincéből kikerülve - a harcok szünetében a Fehérvári úti vásárcsarnok helyén álló egykori piacon árulta a Kossuth-címereket, miközben családja az elesettek temetéséről gondoskodott.

A Szent Imre Kórház udvarán egy néhány éve felújított emléktábla hirdeti azon orvosok, nővérek és kórházi segítők nevét, akik a kerületben életüket adták honfitársaikért. Közéjük tartozott az ’56-ban 16 éves Magyar Katalin, aki képzőművészeti gimnazistaként áldozta életét a forradalomért, amikor önkéntes ápolónőként halálos lövéseket kapott egy mentőautóban. Sírja a mai kórház elődjének díszkertjében állt.

Az 1956-os forradalomról minden évben megemlékeznek a kórházban, hiszen a harcoknak több ezer civil áldozata is van. Az ünnepségen Csernus László önkormányzati képviselő is részt vett.

T. K.