Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Köszönet az ápolóknak

Újbuda   |   2019, február 19 - 17:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar ápolók napja alkalmából köszöntötte a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház egészségügyi szakdolgozóit Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István országgyűlési képviselő. A látogatás során az egészségügyben dolgozók bérfejlesztési programja is szóba került.

– Kevés olyan szakma létezik, amely olyan fokú alázatot jelent, mint az ápolói munka. Az egészségügyben dolgozók az emberi élet megmentéséért fáradoznak, ennél keresve sem találhatnánk nemesebb hivatást. Kötelességünk, hogy köszönetet mondjunk az ápolóknak és gyógyítóknak – fogalmazott Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban.

Hoffmann Tamás polgármester azt emelte ki, hogy az egészségügyben dolgozók mindig olyan élethelyzetben találkoznak a betegekkel, amikor a legsebezhetőbbek és leginkább elesettek. – Nem csak az a feladatuk, hogy diagnosztizálják és kezeljék a betegségeket, hanem az is, hogy lelki támaszt nyújtsanak a nehéz pillanatokban – tette hozzá.

A kórházban tett látogatás alkalmával szóba kerültek az egészségügyi szektort érintő ágazati intézkedések is. Az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelése 2016-ban kezdődött, akkor 26,5 százalékos béremelés történt. 2017-ben újabb 12 százalékos, 2018-ban további 8 százalékos béremelés valósult meg. A tervek szerint négylépcsős béremelés során idén 8 százalékos, jövő januárban 14, majd novemberben 20 százalékos, ezt követően, 2022-ben további 30 százalékos béremelésben részesülnek az ágazat szakdolgozói, a védőnők és a nem egészségügyi felsőfokú végzettségű alkalmazottak. Ha ez megvalósul, átlagosan kétésfélszer annyit keresnek majd, mint 2016-ban. A béremelés összesen 83 ezer egészségügyi szakdolgozót és védőnőt érint.

Az országgyűlés 2014-ben határozott arról, hogy minden évben az ország első, 1817. február 19-én született főápolónőjének születésnapján emlékezzenek meg az ápolókról. Kossuth Zsuzsannan az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején szervezte meg a sérültek ellátását. A magyar ápolók napja mára az egészségügyben dolgozók egyik legfontosabb eseménye.

K. A.