Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Korszerű diagnosztika a Szent Kristófban

Újbuda   |   2016, október 5 - 13:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarországon a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelő az első olyan járóbeteg szakellátó, amely helyben biztosítja pácienseinek a legmodernebb képalkotó technológiát, az MR diagnosztikát. A korszerű berendezés ünnepélyes átadóját október 5-én tartották.

Mostantól a Szent Kristóf szakrendelőben is lehetőség van korszerű képalkotó diagnosztikai szolgáltatás igénybevételére. A SMART Diagnosztika ugyanis üzembe helyezte az intézményben legújabb fejlesztésű diagnosztikai szoftverekkel ellátott MRI készülékét. Az MR szolgáltatást Újbudán elindító cégcsoport több helyszínen, de csak kórházakban nyújt diagnosztikai ellátásokat. Mivel egyre növekszik a fejfájás, térd- és gerinc problémák miatti MR vizsgálatok száma, más szolgáltatókhoz hasonlóan nyit a térítéses ellátás irányába. - Az elmúlt 12 hónapban, a várakozási idő miatt a gerinc MR vizsgálatok 30 százalékát már fizetős, magán ellátás keretében vették igénybe pácienseink - mondta Gyarmati János a SMART Diagnosztika tulajdonosa.

A Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója, Kóti Tamás szerint a meghívásos pályáztatásnál az volt a cél, hogy a járóbeteg-ellátás keretében minél komplexebb ellátást biztosítsanak a kerületieknek. Szempont volt, hogy korszerű technológia kerüljön beüzemelésre, illetve a lakosság számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetőek a szolgáltatások.

A kerület tervei között egy önálló, külön épületben működő gyermek szakrendelő is szerepel, amelyhez kapcsolódóan a jövőben OEP finanszírozott MR vizsgálatok is hozzáférhetőek lehetnek az intézményben.

A CT diagnosztikai eljáráshoz képest az MR szélesebb körben, többféle kórkép esetében alkalmazható, ráadásul az MR-nek a CT által kibocsátott röntgen-sugárzással szemben nincs ismert, káros élettani hatása. Három éve az egy MR készülékre jutó ellátandó lakosságszám tekintetében hazánk az utolsó harmadban szerepelt az európai rangsorban, de a jelentős állami és magán beruházásoknak köszönhetően sokat javult a helyzet. Szakemberek szerint azonban így is 1,5-szer ennyi MR diagnosztikai laborra volna szükség az országban.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tájékoztatás a tanévkezdő csomagok tartalmáról  

Önkormányzati rendelet alapján minden olyan gyermek tanévkezdő csomagot kap, aki a XI. kerületben önkormányzati fenntartású óvodába újonnan iratkozik be, illetve Újbudán működő állami fenntartású iskolában kezdi meg az 1–4. évfolyamot 2022 szeptemberében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.