Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. kedd, Miklós

Koronavírus: robbanásszerűen nő a fertőzések száma

Újbuda   |   2020, szeptember 8 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokan még mindig szkeptikusak a koronavírus-járvány létezését illetően, mások március óta elvonultan élnek, a legtöbben igyekeznek megtalálni az arany középutat e két véglet között. Ám ez utóbbiak tábora is érzi, hogy újra eljött az óvatosság ideje. Nem véletlenül. Az iskolakezdés előtti napok vészjósló számokat hoztak. Szeptember 2-án az aktív fertőzöttek száma rekordot döntött Magyarországon, de már előtte is rengeteg koronavírusost diagnosztizáltak. A napi esetszám magas, a növekedési index kiugró, ráadásul nincsenek gócpontok, vagyis a vírus szabadon jár-kel az országban.

Már augusztus elején érzékelhető volt, hogy a járvány felfutása elkezdődött, hiszen – bár az esetszámok nem voltak kiugróan magasak – a reprodukciós ráta mutatója két hét alatt 2,4-re ugrott fel Budapesten, míg országosan elérte a 3,8-at. (A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg; 1 alatt kell tartani ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni, az 1,3-as szorzót pedig már komolyan kell venni.) Hogy ez mennyire igaz, azt jól mutatja az augusztus végi statisztika, amely egyértelműsítette, hogy a korábbi észrevétlen, ám dinamikus növekedés hirtelen láthatóvá vált. A hónap utolsó két hetében közel 1200 új fertőzést regisztráltak, ennek több mint fele jutott az utolsó négy napra, augusztus 29-éről 30-ára pedig megduplázódott az új fertőzöttek száma. Különösen nagy veszélyben van a főváros, ahol augusztus első feléhez képest a hónap végére meghatszorozódott ez a szám. A szeptember eleji adatok még aggasztóbbak; a másodikáról jelentett 365 fővel negatív csúcsot döntött az új fertőzések száma, utána pedig már a 459-es rekord következett.
A márciusi első hullámot sikerült hatékonyan visszaszorítani, szeptember elején viszont elszabadult a vírus, miközben a határzáron kívül semmilyen szigorító intézkedés nem született. A tavaszi és a nyár végi járványhelyzet között más különbség is van. Akkor – jóval kevesebb megbetegedés mellett – elszigetelten, bezártan éltek a családok, és elsősorban gócokban, illetve az idősebb korosztályban tarolt a vírus. Most, lapzártánkkor, nincsenek korlátozások, újra megnyitottak az iskolák, óvodák és bölcsődék, a fertőzöttek zöme fiatal, aki jóval nagyobb társasági életet él, mint az idősebbek. Ebben a korosztályban ráadásul sokkal több a tünetmentes hordozó is, aki szabadon adhatja át a fertőzést akár tömegeknek is.
A helyzetet továbbnehezíti, hogy bár a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, nálunk ezt kevéssé használták a legutóbbi időkig. Magyarországon ahhoz, hogy valakit kötelezően, ingyen teszteljenek, több feltételt is teljesíteni kell. Először is koronagyanús tüneteket kell produkálni, másodszor szükség van egy plusz rizikófaktorra. Szeptember elején, ha ez a két kritérium nem volt adott, akkor nem volt vizsgálat: ezért nem tesztelték például a koronavírus-fertőzöttek szoros kontaktjait, ha tünetmentesek voltak. Másutt eközben úgy alakították a szabályozást, hogy minél több embert szűrjenek. A francia egészségügyi miniszter például már július végén bejelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben orvosi recept és szimptóma nélkül is lehet PCR-tesztet kérni, a költségeket az állam vállalja. Németországban elég a teszthez, ha az orvos enyhe tüneteket lát páciensén.
Mivel más országokhoz képest nagyon szigorúan határozzuk meg, kinek jár ingyenes teszt, európai összehasonlításban még mindig alig tesztelnek nálunk. Igaz, az utóbbi napokban valamelyest növekedésnek indult a tesztek száma hazánkban, ugyanakkor nem lehet biztosan megmondani, hogy ebből mennyi az, amit az állami intézmények végeztettek el ingyen, és mennyi jutott a magánintézményekre. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ugyanis a külföldről hazatérők ellenőrzése érdekében több privát laboratóriumot is akkreditált, vagyis a magánegészségügyben végzett PCR-tesztek nagy része is szerepel a hivatalos számokban.
A magánemberek mellett cégek és szervezetek is elkezdték szűrni a dolgozóikat, több vállalat, sport­egyesület, színház rendelt meg átfogó vagy szúrópróbaszerű tesztelést. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hetekben nagyobb számban találtak tünetmentes fertőzötteket, illetve ennek tudható be, hogy egyre több hír jelenik meg arról, hogy sportolók, zenészek és színészek lettek fertőzöttek, kerültek karanténba. A kultúra és a gazdaság világa rájött tehát arra, amire az állam nem nagyon akar: a kiterjedt tesztelés az egyetlen remény a működésre. Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szeptember elejei szimpóziumán kifejtette: a munkacsoport négyszintű megelőzési stratégiát javasol. Ennek része a kockázatos kontaktusok számának mérséklése, az egyéni tesztelések azonnali bővítése, a detektált új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb elkülönítése és a kötelező maszkhasználat az egészségesek körében. „Félelem és passzivitás helyett tudatosságra és az emberek bevonására, széles körű együttműködésre kell törekedni, a védekezés csak akkor lehet eredményes” – tette hozzá. A szakértő figyelmeztetett: ha nem vezetnek be drasztikus, határozott intézkedéseket, akkor rövidesen ezres nagyságrendben jelennek meg az új fertőzöttek.

K. A.

Újbudán is növekedés várható – emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga
Budapest déli és központi területein növekvő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok – közölte az NNK. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés négy–tíz nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését. Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.
A szennyvízvizsgálatok, illetve a pozitív esetszámok emelkedése azt mutatja, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák be az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését.

Egyre több a pozitív eset a sportolóknál
Tíz személy koronavírus-tesztje pozitív eredményt hozott az OSC férfi vízilabdacsapatánál – jelentette be szeptember 3-án az egyesület. Az augusztus 29-i bajnoki rajt előtt több játékosnak is egészségügyi problémái voltak, őket elkülönítették, a szövetség pedig elhalasztotta a gárda mérkőzését. Az ezt követő újabb, a teljes keretet és stábot érintő szűrések mutatták ki tíz esetben a koronavírust. A fertőzés más sportágakat sem kímél: szeptember elején derült ki, hogy a dunaújvárosi jégkorongklub játékosainak többsége pozitív eredményt produkált, és a fradis hokisok között is vannak érintettek.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos tanácsa
Nem ismerjük még azt a megoldást, amely a szervezetünk immunrendszerét védettebbé tenné a koronavírus behatolása és szaporodása ellen. A BCG-oltás védőerejére nem lehet támaszkodni, ugyanúgy, ahogy a kísérleti fázisban lévő gyógymódokra sem. Úgy tudunk egyedül győztes stratégiát kialakítani, ha nem engedjük, hogy a vírus bekerüljön a szervezetünkbe.
Ezt úgy tudjuk leginkább elérni, ha folyamatosan maszkot viselünk, amikor kilépünk az otthonunkból. De nem mindegy az sem, hogy milyet. A sebészeti maszk nagyjából négy óráig nyújt védelmet, egy napnál tovább viszont semmi esetre se hordjuk. A maszkok időtartamát nagyban befolyásolja az időjárás is. Párás levegőben, ha átnedvesedik, sokkal gyakrabban kell cserélni. Az eldobható maszk mellett a textil is jó lehet, amennyiben valóban jól van elkészítve, védi az orrot és a szájat. Az első kapu tehát amit meg kell védenünk, az az orr–száj–szem együttese. A második a két kezünk. Ha tömegközlekedünk, akkor húzzunk kesztyűt vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. Ha hazaértünk, azonnal mossunk kezet és cseréljünk ruhát. Folyamatosan szellőztessünk, aki megengedheti magának, szerezzen be ózongenerátort. Szintén segíthet a torokfertőtlenítő szopogatós tabletta is, ami arra jó, hogy ha véletlenül bejutott a szervezetünkbe egy kis vírus, akkor blokkolja annak szaporodását. Kerüljük a zárt és zsúfolt tereket, valamint az olyan helyzeteket, ahol mások fedetlen arccal járkálnak. Ha betartjuk a szociális távolságtartás szabályait, akkor van esélyünk arra, hogy elkerüljük a megbetegedést, amíg nem lesz védőoltás. Szintén sokat tehetünk az egészségünkért akkor, ha időben beadatjuk magunknak a szezonális influenza elleni védőoltást.