Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Koronavírus – elnéptelenednek az egyetemek

Újbuda   |   2020, március 12 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Intézménylátogatási tilalmat rendelt el a kormány a magyarországi egyetemeken. Mostantól az oktatás csakis távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületeket legkésőbb hétfőtől be kell zárni. Ehhez alkalmazkodva csütörtöktől bezárta kapuikat kerületben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Szent István Egyetem és az Edutus Egyetem.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet csütörtöktől zárják be, a rendes oktatási tevékenységet március 12-től határozatlan ideig felfüggesztik, átszervezik - olvasható az egyetemem honlapján. A hallgatók bizonytalan ideig nem léphetnek az intézmény területére, a kollégistáknak haza kell térniük, kivéve azoknak a külföldi diákoknak, akiknek nem megoldható a hazajutásuk. A rendkívüli munkarend március 23-tól kezdődik távoktatásos formában, a tanulmányokkal összefüggő ügyeik kizárólag elektronikus úton intézhetők.

A BME munkatársai az eddigi rend szerint kötelesek eleget tenni munkaköri feladataiknak, az egyetem területére beléphetnek, de a járványügyi védekezéssel összefüggő korlátozásokat be kell tartaniuk. Az egyetem működtetésével kapcsolatos feladatok ellátása nem változik, a korlátozás az e tevékenységeket végzőkre nem vonatkozik. Ugyanez érvényes a BME területén, az intézmény részére szolgáltatást nyújtó szervezetekre, gazdasági társaságokra és munkavállalóikra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen sincs oktatás március 12-től visszavonásig. Valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel, a magyar hallgatóknak a kollégiumi tartózkodási helyükről otthonukba kell távozniuk. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. Az ELTE is március 23-tól áll át a távoktatásra. A hallgató személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése az elrendelt rektori szünet és a tavaszi szünet alatt, valamint azt követően is fennmarad, vagyis az oktatók, kutatók és az adminisztráció munkatársai számára a munkavégzési kötelezettség nem változik.

A Szent István Egyetem is szünetel az oktatás bizonytalan ideig. A hallgatók nem léphetnek az intézmény területére, a távoktatásos rendszerre március 23-tól áll át az egyetem. A kollégiumi tartózkodás, hasonlóan a BME és az ELTE eljárásához, a SZIE-n is csak a hazautazni nem tudó, külföldi hallgatóknak megengedett.

Az Edutus Egyetem rektora is elrendelte az intézmény ideiglenes bezárását, távoktatási formára március 21-től térnek át. A hallgatók nem látogathatják az intézményt, a hallgatói ügyintézés kizárólag elektronikus úton történhet. A kollégiumokat március 13-ig kell elhagyni, a nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.