Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Környezettudatosak az újbudai gyerekek

Újbuda   |   2018, június 8 - 14:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a Gellérthegyi Jubileumi parkban rendezték meg a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó vetélkedőt. A programon szó volt az év madaráról, a vándorsólyomról, a madarak csőrének sokféleségéről, a baglyokról, fákról és azok terméseiről, továbbá Újbuda természeti kincseiről is. A gyerekeket a Magyar Madártani Egyesület, valamint az Újbudai Pedagógiai Intézet szakemberei segítették.

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódó játékos vetélkedőn többnyire ötödik osztályosok indultak. A szervezők főként azokat várták, akik érdeklődnek a természet szépségei, értékei iránt, mindennapi tevékenységük során óvják-védik az élővilágot, részt vesznek környezetszépítő-védő munkákban, valamint jól szerepelnek tanulmányi versenyeken. A regisztrációkor kapott menetlevelet minden állomáson fel kellett mutatniuk a csapatoknak, a szervezők ezeken értékelték őket.

A vetélkedő kezdetekor Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a gyerekeket, majd beszélgetett is velük. Kiderült, hogy sokan közülük szelektíven gyűjtik a szemetet, a ceruzaelemeket elviszik a gyűjtőkbe, nem folyatják a vizet feleslegesen, valamint biciklivel vagy busszal, villamossal, metróval mennek iskolába. Hoffmann Tamás elmondta, hogy a globális felmelegedés, a klímaváltozás jelensége már a gyerekeknek is egyértelmű, ezért a most felnövő generáció sokat tehet a folyamat lassításáért. Szerinte ezért is fontos, hogy a fiatalok minél szélesebb ismeretekkel rendelkezzenek a természetről.

A vetélkedő végén a pontszámok összesítése, majd az eredményhirdetés következett. Minden résztvevő emléklapot, a legjobban teljesítő csapatok oklevelet és ajándékot kaptak. Végül a polgármester színes labdákat ajándékozott a gyerekeknek.

Újbuda Önkormányzata támogatja az iskolai környezettudatos nevelést, ezért is szervez rendszeresen - közösen az intézményekkel - környezetvédelmi programokat, vetélkedőket természet közeli helyszíneken. A következő program szeptemberben vártható és a környezeti nevelésre fókuszál majd – tudtuk meg Hégli Imrétől, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetőjétől.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.