Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Környezettudatos nevelés az óvodákban

Újbuda   |   2019, szeptember 18 - 15:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kiosztották az Újbuda Környezettudatos Óvodája 2019 pályázat díjait az önkormányzat nagytermében. A pályázat során környezettudatos szempontból értékelték az óvodai intézmények működtetését és a megvalósított óvodai programokat, módszereket.

Az önkormányzat a 2012-ben először meghirdetett Újbuda Környezettudatos Óvodája fejlesztési programjához évek óta egyre több intézmény csatlakozik. Az elmúlt három évben valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda részt vett benne. Ez 28 telephelyen évente mintegy négyezer gyereket és családját érinti.

Az évek során számos újdonság, fejlesztés mutatta az óvodákban dolgozó pedagógusok ötletességét, elhivatottságát. Több intézményben megvalósult például az esővízgyűjtés, kisebb tanösvényeket, madárbarát helyeket és szebbnél szebb óvodai fűszer- és gyógynövénykerteket alakítottak ki. A fejlesztések eredményeként egyre több óvoda döntött úgy, hogy munkáját országos szinten is elismerteti, és zöld óvodává válik.

Az idei évben huszonegyre bővült a zöld óvodák száma, hatra az örökös zöld óvodáké, de ez a szám év végéig várhatóan tovább fog nőni – ismertette Hégli Imre, a környezetvédelmi osztály vezetője. Az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten jelentős többletforrásokkal igyekszik támogatni a fejlesztési programot. A 2018/19-es köznevelési évben az óvodák több mint hatmillió forintot kaptak a környezetvédelmi programok megvalósításához. Idén az első helyen az Albertfalvai és az Észak-kelenföldi Óvoda végzett, kiérdemelve ezzel az "Újbuda Környezettudatos Óvodája 2019" címet. Az eseményen az intézmények mellett négy óvodapedagógus részesült polgármesteri dicséretben.

A környezeti nevelés fejlesztésének fő célja, hogy a kerület valamennyi óvodájában, az óvodák sokszínűségének, egyediségének tiszteletben tartása mellett, egységes rendszerben valósuljon meg a környezettudatos gondolkodásmódra történő nevelés. – A környezet megismerése, megszerettetése és védelme hosszú folyamat. Az óvodai nevelés a családi nevelés mellett a legalkalmasabb arra, hogy megkezdődjön a környezethez való pozitív viszony megalapozása,kialakítása – mondta Hoffmann Tamás polgármester a díjátadón. Hozzátette: a környezet megóvása érdekében nem csak az óvodásoknak, hanem minden korosztálynak kínál programot a kerület.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője úgy látja, az óvodáknak olyan viselkedési mintákat kell közvetíteniük, amelyek elsősorban az érzelmeken keresztül hatnak a gyermekekre. – Az érzelmi nevelésnek az élet minden területén, így a környezetvédelemben is kiemelt szerepe van. Ha a gyermekben hamar kialakul a fák, a bogarak, az élőlények iránti szeretet, akkor egy életen át tisztelni fogja a Jóisten által alkotott világot, az anyatermészetet – mondta a képviselő.

A kerületben működő multinacionális vállalat, a TATA Consultancy Services és a Sas-hegyi Természetvédelmi Területet kezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is a pályázat mellé állt, és értékes ajándékokkal ismerte el az óvodák munkáját.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.