Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Könyvgyűjtő akció erdélyi gyerekeknek

Újbuda   |   2021, április 22 - 09:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

„Szívből jövő KÖNYVajándék” címmel indított gyűjtőakciót a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, hogy szociálisan hátrányos helyzetű erdélyi gyerekek és fiatalok magyar nyelvű könyvekhez juthassanak hozzá. A kezdeményezéshez mások mellett csatlakozott a Tegyünk Kézdiszékért mozgalom (Újbuda egyik testvérvárosa, Kézdiszentlélek). Az akcióról, illetve a testvérvárosi kapcsolatokról Barabás Richárd alpolgármester és Bába Szilvia önkormányzati képviselő számolt be lapunknak.

Meddig tart az erdélyiek akciója, és hol lehet leadni a könyveket?

Bába Szilvia: Az április 23-áig tartó könyvgyűjtő akcióról a Tegyünk Kézdiszékért mozgalmon keresztül értesültünk március elején, és azonnal csatlakoztunk hozzá. Két állandó helyszínünk van: a felajánlott könyveket elhelyezhetik az önkormányzat Zsombolyai utcai bejáratánál lévő ládában, valamint a Savoya Parkban, a vevőszolgálatánál kihelyezett gyűjtődobozban. Ezen felül péntek délutánonként az őrmezői termelői piacon lehet leadni könyveket az önkormányzati képviselőknek.

Mindenféle gyermek- és ifjúsági kiadványt várnak?

B. Sz.: Nem. Az a kérésünk, hogy kizárólag új vagy újszerű, jó állapotú könyveket adományozzanak, amilyeneket ajándékba is szívesen adnának vagy kapnának.


A járványhelyzet alatt hogyan tartják a kapcsolatot a testvérvárosokkal?

Barabás Richárd: Sajnos személyes találkozásokra jelenleg nincs lehetőség. Természetesen minden testvértelepülésünkkel tartjuk az összeköttetést, akár telefonon, akár online, és bízunk benne, hogy hamarosan ismét a személyes kapcsolatok kerülnek előtérbe.

Újbuda

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.