Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Konferencia: nők a műszaki képzésben

Újbuda   |   2017, május 17 - 15:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több női oktatóra és hallgatóra lenne szükség a műszaki és az informatikai képzéseken. A hölgyek fontos szerepet töltenek be a közösségekben előbb az egyetemen, később a munkahelyen: jellemzően a legtöbb lánynak kiválóan megy a kiegyensúlyozó és a koordinátori szerep – nyitotta meg a Women Techmakers konferenciát Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja. A rendezvényen szó volt a mentorok szerepéről és a női karrierlehetőségekről is a mérnöki és az informatikai területeken.

„Mindannyiunkat érintő kérdéseket jártunk körbe, elsősorban azt, hogy nemtől és kortól függetlenül hogyan tudjuk segíteni és inspirálni egymást pályatársainkkal, mit jelent a siker, és kik lehetnek a mentorok, akik a sikerek elérését segíthetik” – foglalta össze a rendezvény célját Szegletes Luca, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék adjunktusa. A szervező oktató-kutató, aki férfiakat és nőket, leendő mentorokat és olyanokat is várt a programra, akik szeretnének segítséget kapni a pályájukon. A rendezvény panelbeszélgetésének vendége volt Rencz Márta, a BME VIK Elektronikus Eszközök Tanszéke tanszékvezető-helyettese, a kar egyetlen női tanszékvezetője. Elmondta, hogy neki sem volt könnyű egy olyan szakmában, amelyben a férfiak adják a többséget. Sokat köszönhet tanszékének és női oktatóinak, akik a pályája elején a szárnyaik alá vették. Szintén a beszélgetés vendége volt Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország Nagyvállalati Üzletág igazgatója, és Polgár Judit sakk nagymester, a női sakk-világranglistát 26 éven át vezető sakkozó. Judit szerencsésnek érzi magát, hogy olyan területen ért el sikereket, amelyen a szabályok egyértelművé teszik a teljesítményt. A panelbeszélgetés résztvevői mindannyian abban bíznak, hogy nőhet a nők elfogadottsága, és egyre többen belátják, hogy a diverzitás növeli a közösségek teljesítményét.

„Mentor lehet például egy szülő, aki kedvet csinál lányának a programozáshoz vagy más mérnöki tudományokhoz, és lehet akár egy szakmabéli társ, aki felismeri a sokszínű munkakörnyezet előnyeit. Mentorált lehet a siker kapujában álló vagy már az útján járó fiatal is, aki időként egyedül érzi magát a bozótharcban” – olvasható a rendezvény honlapján. Saját tapasztalatait osztották meg a rendezvény további vendégei: Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke, majd Dunavölgyi Mária, a Corvinus Egyetem MBA programjának programigazgatója, az OTP Lakáslízing Zrt. korábbi vezérigazgatója, a MasterCard korábbi regionális vezérigazgatója, aki a női és a férfi felsővezetők szerepét kutatja. Fáy Eszter, a Skool elnevezésű program képviselője szervezetük céljait vázolta, hozzátéve, hogy minél korábban szükséges felkelteni a lányok érdeklődését a technológiai témák iránt, és így hozzájárulni a mérnöki és a műszaki pályákon továbbtanuló hölgyek arányának növekedéséhez.

Szegletes Luca, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék adjunktusa 2014-ben elnyerte a „Google Anita Borg Memorial Scholarship” elismerést. Utóbbi célja a hölgyek kiemelkedő teljesítményre ösztönzése a számítástechnika és technológia területén, és sarkallásuk arra, hogy példaképek és vezetők is legyenek e területeken. Az ösztöndíjat kiíró Google’s Women Techmakers program pályázatot hirdetett a Nemzetközi Nőnap alkalmából a hölgyekkel kapcsolatos szemléletformáló események megrendezésére, amelyre Szegletes Luca pályázott és elnyerte a budapesti rendezvény szervezési jogát.

forrás:bme.hu

fotó: Kocsi Olga