Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Koncertek és táncházak zárják az évet a Fonóban

Újbuda   |   2019, december 17 - 11:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fonó év végi minifesztiválján idén is koncertek és táncházak várják a közönséget. December 21-én Adventi koncertet ad Herczku Ági és bandája, valamint Kubinyi Júlia és zenésztársai. December 27-étől a hagyományos Fonó Folk Szilveszterig minden este jobbnál jobb előadók muzsikája tölti be a Sztregova utcai zeneházat:

Adventi koncert: Herczku Ági és a Banda, Kubinyi Júlia és társai – december 21.

Herczku Ági és a Banda

Ha világzenéről, illetve folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak. Jelenleg a Herczku Ági és a Banda formációt vezetik, legutóbbi, Bandázom című albumuk hetekig a Songlines zenei magazin toplistása volt. Műsorukban a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

„Új örömöt mondok nektek” - Kubinyi Júlia és zenésztársainak karácsonyi koncertje

Az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör hagyományos énekeiből építkező koncerten különböző tájegységek dallamai csendülnek fel Kubinyi Júlia és Konkoly Borbála énekesek előadásában. Zenei összeállításaik karácsony ünnepét, valamint ennek olyan jelesebb eseményeit idézik, mint a jövendölés, szálláskeresés, az örömhírt halló pásztorok vigalma.

Közreműködők:

Kubinyi Júlia (ének), Konkoly Borbála (ének), Enyedi Tamás (cimbalom), Zimber Ferenc (cimbalom)

Mohammad Reza Mortazavi szólókoncert, Kerekes Band, Zoord - december 27.

Mohammad Reza Mortazavi

A perzsa muzsikus fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Az általa alkotott dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, hipnotikus hangzásvilágot hozva így létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed.

Kerekes Band

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band több mint két évtized alatt hozta létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása legalább annyira a rockzenéből ered, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetés tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül Sohajda Péter és Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.

Tagok:

Fehér Zsombor (furulya, ének), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa, vocal), Sohajda Péter (basszusgitár, vocal), Fehér Viktor (dob, vocal)

Zoord

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. A Zoord izgalmas évet zár idén is. Koncerteztek Kínában, Erdélyben, Európa több pontján, s olyan kiváló hazai fesztiválokon léptek fel többek között, mint a Sziget, a Fishing on Orfű, a Budapest Ritmo vagy a sárvári Nemzetközi Folknapok. Talán nem véletlen, hogy a doromb-dob-hegedű trió készülő új lemeze is az utazás témakörét boncolgatja. Olyan zenei kalandra csábítja a hallgatót, ami kárpát-medencei gyökerekből táplálkozik, elkalandozik az ázsiai sztyeppékre, megáll a csillagok alatt transzban táncolni, majd tovalibben.

“ÜRES AZ ÉLETEM, HA A ZENE NINCS MELLETTEM...” - Góbé karácsonyi koncert és táncház december 28.

Lüktető, pörgős lendületes world music, magyar népzenei gyökerekkel. A Góbés fiúk Kodály és Bartók örökségét megismerve, tiszteletben tartva és továbbgondolva lendületes világzenét, egyfajta “népi popzenét” játszanak. 4 lemezt vettek fel, megtáncoltatták, megénekeltették számos klub (A38, Akvárium, Barba Negra, Fonó, Kobuci...stb) és fesztivál közönségét.

A Góbé Zenekar tagjai:

Csasznyi Imre (ének, basszprímtambura, brácsa), Rigó Márton (hegedű, gitár, brácsa, vokál), Vizeli Máté (brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál), Egervári Mátyás (cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek, ütőhangszerek), Timár Márton (nagybőgő), Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, vokál)

Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. BRANKA, Putri Pop, Zűrös Banda december 29.

A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A zenekarnak sajátos és különleges világa van, melybe belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, dzsesszt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül. A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka csatlakozik. Jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget.

A zenekar tagjai:

Balogh Kálmán (cimbalom), Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Frankie Látó (hegedű), György Mihály (gitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének), Novák Csaba (nagybőgő)

PutriPop

A PutriPop hagyományos dallamok ötvözete az erdélyi cigányzenével, megtartva azok eredeti szövegét és fontos tényezője, hogy saját szövegű dalokat is alkosson. Hagyományos vonóshármas felállás, gombos és billentyűs harmonikák vendégpárosításával, könnyed szövegvilágú hegedű-énekcentrikus folklór.

Zenekari tagok:

Bíró Szabolcs ’Báró Maszkura’ (ének, harmonika), Szilágyi Tóni (hegedű), Könczei Bálint (brácsa), Johannes Olsson (harmonika), Boros Gábor (nagybőgő)

Zűrös Banda

Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban - a tagokat összekötő több éves barátság mellett - leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. Érzelmes dalok és pörgős tánczenék jellemzik a Zűrös koncerteket.

Tagok: Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob)

Jazz-előszilveszter: Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba, Elek István Quartet, Tóth Viktor - Gyárfás István duó, Atma Mundi Ensemble (CR) - december 30.

Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba

A magyar jazz-élet legendás alakja, a világhírű hegedűs, Deseő Csaba idén februárban ünnepelte 80. születésnapját. Ebből az alkalomból látogat el a Fonóba, ahol legkedvesebb kollégájával, a gitáros Gyárfás Istvánnal és triójával fog színpadra lépni. Partnereik a hazai jazz élet kiválóságai: a nagybőgős Soós Márton és a dobos Cseh Balázs.

Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik. Korábban öt lemezük jelent meg, olyan szólisták közreműködésével, mint Deseő Csaba, Fábián Juli, Fekete István, Regős István, Szalóky Béla, Tűzkő Csaba, Winand Gábor vagy az amerikai szaxofonos, Big Red Ron.

A trió tagjai:

Gyárfás István (gitár), Csuhaj-Barna Tibor (bőgő), Jeszenszky György (dob)

Elek István Quartet

Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető. Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.

Az együttes tagjai:

Elek István (szaxofon), Weisz János (zongora), Molnár Péter (bőgő), Cseh Balázs (dob)

Tóth Viktor - Gyárfás István duó

A duó muzsikája kiforrott, a jazz tradíciójában gyökerező, a jelen pillanatban érvényes zene - főként Tóth Viktor szerzemények. A közönség egy színekben gazdag, improvizatív, lelki töltésű utazásra számíthat e nagyszerű zenészek vezetésével.

Atma Mundi Ensemble (CR)

Az Atma Mundi Ensemble egy jazz/világzenei együttes, amelyet a multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezet. Dalaikat a világ minden tájáról származó akusztikus hangszerekkel játsszák, ilyen módon megidézve a különböző területek és kultúrák zenei örökségét. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Az Atma Mundi Ensemble-t egy olyan projektnek szánták, amely nemcsak a zenére korlátozódik, hanem a művészet minden eszközére kiterjed, és amelynek elsődleges célja a világkultúrában érdekelt művészek összekapcsolása. Az Atma Mundi zenéjét Zoran Majstorovic komponálja és hangszereli.

Tagok:

Zoran Majstorović (gitár, oud, ukulele, saz), Simone Serafini (nagybőgő), Borko Rupena (dob, ütőhangszerek),

Mirko Cisilino (trombita)

Folkszilveszter: Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, Balogh Melinda, Erdőfű - december 31.

A hagyományos Fonó Folkszilveszter idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos mulatságnak ígérkezik. Az ország legjobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet, és köszönti az újat. Itt lesz Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda valamint Balogh Melinda és az Erdőfű. Mulass velünk idén is!

Címkék: