Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban

Újbuda   |   2014, május 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országos kompetenciamérést tartanak az iskolákban szerdán. Ezen a napon a 6., a 8. és 10. évfolyamokon a szokásos tanítás helyett a tanulók az országos mérés feladatlapjait töltik ki. A mérés célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése.

Kompetenciamérést tartanak szerdán az ország valamennyi általános iskolájában. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a vizsgálatba 2827 iskola 3597 telephellyel kapcsolódik, a résztvevő diákok száma csaknem 270 ezer.

A teljes körű mérések célja a tanulók adott képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése attól függetlenül, hogy a diákok ezeken a területeken gyengébb vagy erősebb képességűek. A mérés során mindenki ugyanazt a tesztfüzetet kapja, ám cél, hogy mindenki könnyen megoldja az összes feladatot. Lesznek akik szokatlanul nehéznek találják azokat, mások számára pedig túlságosan könnyű lehet.

A feladatlapok mellett a tanulók egy úgynevezett tanulói kérdőívet is kapnak, amin a szociokulturális (például műveltség, életkörülmények stb.) háttérrel kapcsolatos kérdések szerepelnek. A válaszadás önkéntes. Az Oktatási Hivatal azt javasolja, hogy - mivel a kérdések elsősorban családokra vonatkoznak - a kérdőíveket szüleikkel együtt töltsék ki a diákok. A válaszokat az érintettek (szülők, tanulók) hozzájárulása nélkül az iskola nem ismerheti meg, azokat nem kezelheti, ezért ezek kezelésére az OH külön levélben felhívta az iskolák figyelmét.

Az országos mérési rendszer kiépítése 2001-ben indult el, és mára már Európa és a világ szakmailag és szolgáltatásaiban legkorszerűbb mérési rendszerei között tartják számon. 2012-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

Újbuda/MTI

Kompetenciamérés lesz szerdán az iskolákban