Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Kompenzáció: kettős mérce

Újbuda   |   2021, június 15 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hat budapesti kerület kap összesen mintegy 8,7 milliárd forintnyi célzott támogatást pénzügyminisztériumi forrásból, miután a kormány – a június 8-án megjelent határozata szerint – „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében megvizsgálta a fővárosi kerületi önkormányzatok támogatásának lehetőségét”.

Mint emlékezetes, a kormány a járványra hivatkozva tavaly és idén számottevő bevételeket vont el az önkormányzatoktól, majd jelentősen csökkentette legfőbb saját forrásuk, a helyi iparűzési adó kulcsát. Az utóbbi miatti kiesést a 25 ezer főnél kisebb települések esetében auto­matikusan ellentételezték, a nagyobbak közül jellemzően kormánypárti vezetésűek kaptak szinte azonnal külön pénzt.
A most kiválasztott kerületek élén a Fidesz–KDNP színeiben, illetve a XX. kerület (Pesterzsébet) esetében függetlenként induló, de a kormánypártok által támogatott polgármester áll. Mindegyik önkormányzat útfelújításra kap pénzt, emellett négy helyen földutak burkolására is fordíthatják.
Több mint 2,8 milliárd forintot ítéltek meg a XVII. kerületnek; a XVI. és a XXI. egyaránt több mint 2,3 milliárd forinthoz jut hozzá. A XX. kerület 579 millió, a XXII., azaz Budafok-Tétény 500 millió forintot, a X. kerület (Kőbánya) pedig 89 millió forintot kap.
Ugyancsak a járvány hatásainak enyhítése érdekében 32 olyan város kap összesen 22,5 milliárd forintot, ahol 25 ezernél több lakos van (többnyire konkrét célokra). Csaknem 3 milliárd forint jut a kormánypárti vezetésű Debrecennek, de ezúttal olyan városokat is támogatnak, amelyet nem Fidesz–KDNP-s polgármester irányít: Pécs kicsit több mint 2 milliárd, Szeged közel 2 milliárd, Miskolc 1,5 milliárd forintra számíthat.
Újbuda a járványkezelés és az elvonások okozta, összesen 9,2 milliárdos kiesés és többletköltség csupán körülbelül 10 százalékát, 930 millió forintot kért a kormánytól, hogy a már tervezett fejlesztések ne álljanak le. Lapzártánkig azonban – több, nem kormánypárti vezetésű kerülethez hasonlóan – az önkormányzat nem kapott sem elutasító, sem pozitív választ. Arról, hogy a kompenzáció hiányában milyen fejlesztések kerültek veszélybe Újbudán, következő számunkban olvashatnak összeállítást.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.