Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Költségvetésről, tiszteletdíjak mérsékléséről döntött a testület

Újbuda   |   2021, január 29 - 19:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Dr. László Imre polgármester és Újbuda jegyzője az alábbi videóban ismerti a képviselőtestület 22+1 ügyben meghozott döntését.

Elfogadták többek között a kerület költségvetését. A kormányzati elvonások és a járványhelyzet megnövekedett költségei miatt idén a tavalyihoz képest 10 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat Újbuda. A nehéz helyzetben az önkormányzat vezetése úgy határozott, kiveszik részüket a megszorításokból. Ennek értelmében február 1-től az alpolgármesterek illetményét, valamint a képviselők, bizottsági elnökök és tagok, illetve a tanácsnokok tiszteletdíját 10 százalékkal csökkentik. A polgármester pedig az illetménye 15 százalékával azonos összegű költségtérítését minden hónapban a Vicus XI. Közalapítványnak utalja át, amely a leginkább nélkülözők támogatásával foglalkozik.
A videó ide kattintva érhető el.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.