Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Klebelsberg Kunóra emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napján Újbudán

Újbuda   |   2018, június 7 - 13:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Méltó helyszínen, Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatási miniszter szobránál emlékeztek meg a kerület vezetői Trianonról, a Nemzeti Összetartozás Napján. A politikus intézkedései is kellettek ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti veszteségek után ismét talpra álljon.

„A ciszterciek két nagy intézménye, a templom és az iskola között áll a Klebelsberg szobor, amely a politikus egész munkásságának, vallási és közoktatási tevékenységének állít emléket” – fogalmazta meg Szkaliczki Csaba Örs O.Cist. plébános. Elmondta, hogy az egykori miniszter még személyesen volt jelen a templom alapkőletételénél, ám a felszentelését már nem érhette meg.

Simicskó István országgyűlési képviselő Francesco Nitti, egykori olasz miniszterelnök gondolatait idézte, aki szerint Magyarország szenvedte el a legsúlyosabb területi csonkításokat Trianonnak köszönhetően. - Országunk olyan kegyetlen bánásmódban részesült, amelyre egyszerűen nincs magyarázat - mondta.  Simicskó István szerint ebből a "halálra ítélt helyzetből" a keresztény hit vezette ki a magyarságot, ebben pedig Klebelsberg Kuno vallási- és oktatásügyi politikájának volt a legnagyobb szerepe. „Klebelsberg háromféle hazafiságot különböztetett meg: a kesergőt, a szónoklót, valamint az alkotót. Ő úgy vélte az utóbbi az, amivel előre lehet jutni, amellyel újra lehet építeni az országot” – emlékezett az országgyűlési képviselő.

Hoffmann Tamás polgármester ugyancsak Klebelsberg érdemeit méltatta. Úgy véli, az egykori miniszter a pozitív látásmódban látta a megoldást, hitt abban, hogy a nemzet képes újra talpra állni. Megreformálta az oktatást, a tudományos életet, az egészségügyet, a kultúrát és a sportot is. Hitt abban, hogy csak eltökélt politikával lehet értéket teremteni és átmenekíteni azt az utókor számára. - A Nemzeti Összetartozás Napján épp ezért nemcsak gyászolnunk kell, hanem építenünk is, egy olyan hidat, amely örökre összeköt minket magyarokat, bárhol is élünk – fejezte be gondolatait Hoffmann Tamás.

Az eseményen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy túl kell lépni a múlt történésein, miközben a magyar identitástudat örökre megmarad.

A KDNP által szervezett rendezvény a Himnusz közös éneklésével zárult.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.