Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Kiterjesztené Kőérberek védett területét az önkormányzat

Újbuda   |   2019, szeptember 26 - 11:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületi Kőérberki szikes rét Természetvédelmi Terület mellett található összefüggő területegység védetté nyilvánításáról indult egyeztetés az újbudai és a fővárosi önkormányzat között. A Péterhegyi út, a Dobogó út, a Balatoni út és az Őrmezei út által határolt terület több mint fele, összesen mintegy 140 ezer négyzetméter Újbuda Önkormányzatának tulajdona.

A Kőérberki szikes rét évtizedek óta természetvédelmi törvényi oltalom alatt áll, a rajta található kutakból nyerik ki a Hunyadi János keserűvizet. A tőle keletre kiterjedő, jelenleg nem védett nyílt gyepek hasonló, legalább annyira értékes élőhelyet jelentenek. Számos olyan növényfaj honos ezen a részen, amely a védett szikes rétre is jellemző, Budapesten csak ezeken maradtak fenn napjainkig szikes vidékekre jellemző társulások. A madárvilág pedig még gazdagabb is a még nem védett részen, köszönhetően a háborítatlan fás-bokros ligeteknek és a vizes, mocsaras élőhelyeknek. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai eddig összesen 109 madárfajt figyeltek meg a védelemre érdemes területen.
A most védettségre ajánlott rész valamikor feltehetően egységet alkothatott a már védett gyepterülettel, ezt igazolja az is, hogy hasonló összetételű gyógyvizeket hoznak felszínre mindkét helyről. Az önkormányzat elkötelezett a kerületben lévő természeti értékek megóvása mellett, ezért fontosnak tartja ezen terület védetté nyilvánítását, ami a természetvédelmi szempontú kiemelt kezelés által, hosszú távon elősegítené a természeti értékek megőrzését.


(Újbuda)