Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Kisebb beépítés, nagyobb zöldfelület

Újbuda   |   2021, január 12 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Buda Gardens néven ismertté vált beruházás ügyében többkörös egyeztetést zárt le december közepén az önkormányzat tervtanácsa pozitív településképi véleménnyel, ezzel a fejlesztés zöld jelzést kapott. A tervtanács munkájában részt vettek a Szentimrevárosért Egyesület képviselői is – Szaló Péter és Hegedűs Péter –, akik véleményezték a terveket, és a végleges koncepciót ők is támogatták.

A helyi civilek hatékony közreműködésével az önkormányzat az elmúlt évben egyebek közt elérte, hogy a volt ÉMI-telekre tervezett Buda Gardens fejlesztője elfogadja a civilek javaslatát, miszerint keretes helyett fésűs szerkezetű épületet hozzanak létre. Ez azért előnyös, mert így az irodaház zöldfelületei a játszótértől nem elzártan, hanem azzal vizuálisan összekötve jönnek majd létre.

Emellett a fejlesztő vállalta, hogy az önkormányzat rendelkezésére bocsát az épület földszintjén egy közösségi térként szolgáló „baba-mama-papa” termet, a Diószegi utca menti sétányt közhasználatra átadja, a közösség számára elérhető funkciókat helyez az irodaház utcafrontjára (kávézó, étterem stb.), valamint hozzájárul a játszótér korszerűsítéséhez.

Az önkormányzati tárgyalások eredményeként a korábbi tervekhez képest 40 százalékkal mérséklődött a beépíthetőség (a szintterületi mutató 3,0-ról 1,8-ra csökkent, vagyis 38 ezer négyzetméter helyett csupán 23 ezer négyzetméter építése lehetséges). A minimális zöldfelület aránya viszont 20-ról 35 százalékra nőtt, a Gesztenyés játszótér és az irodaház közötti távolság 13 méterről 23 méterre bővült, védve ezzel a fák gyökereit.

Az építkezés várhatóan 2021 második felében indulhat meg, az önkormányzat célja, hogy ez a lehető legkisebb mértékben zavarja a helyiek mindennapjait. Az építési engedélyt a kormányhivatal fogja kiadni, de a kerület vezetése továbbra is figyelemmel kíséri a beruházást.

Az önkormányzat nevében Orosz Anna alpolgármester Facebook-oldalán köszönte meg minden szakértőnek, civilnek, szentimrevárosinak az észrevételeit; mint kifejtette, ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Diószegi utcában sok év múlva is szívesen töltsék szabadidejüket az emberek.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.