Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait

Újbuda   |   2017, május 25 - 11:31Nyomtatóbarát változatSend by email

Bemutatták a leglátványosabb és legjobb pályamunkákat a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

A 17 éves Tóth Bence kapta az egyik első díjat a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen okos kesztyű elnevezésű pályamunkájára. Az eszköz kifejlesztésének egyik célja, hogy megkönnyítse a jelnyelv megtanulását. A kesztyű legfőbb feladata az adatok gyűjtése és digitalizálása, azaz egy központi feldolgozó egység a kapott adatokat megvizsgálja, és összeveti azokat egy look-up table minden sorával, amelyek egy-egy szó digitális értékeit tartalmazzák. Ha talál egyezést a program, akkor az adott sorhoz tartozó hangfájlt lejátssza, ha nincs egyezés, akkor tovább lép, és kezdődik az egész művelet előröl.

Fotó: MTI
Szintén első díjas lett a gerincgörbületek kirajzolására, a gerinc testfelszíni kontúrjának meghatározása alkalmas Tolit kidolgozó Kocsis Ábel (1999) és Bór Dorina (1998). Az eszköz alkalmazható védőnői szűrésnél illetve otthon is, a gerincállapot rendszeres ellenőrzésére, hiszen a gerincferdülés akár egy hónap alatt is kialakulhat. A vizsgálat előnye, hogy sugárterhelés-mentes, az eredmény pedig gyorsan, közvetlenül a mérés elvégzése után látható, és maga a vizsgált személy is tudja értelmezni.
Harmadik aranyérmes, a 19 éves Molnár Áron az új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorral nyerte el a kitüntetést. Ezt széles körben lehet felhasználni, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.
Évente átlagosan 25 000 fiatal tudósjelölt (elsősorban középiskolás) indul az egyes európai országokban megrendezett versenyeken. Nevezni bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, javaslattal lehet a természettudományok, a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.

A díjátadón Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte, a fiatalokban rejlő potenciál óriási, ők a jövő kutatói és innovációs tevékenységének megalapozói. A MISZ visszatér a kerületbe, júliustól székhelye a Fehérvári úton lesz – tette hozzá.


T. K.