Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Kimagaslóan sportos tanévet zártunk

Újbuda   |   2019, június 13 - 12:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Diáksport tanévzárót és díjkiosztót a kerületben. Az ünnepségen Újbuda Önkormányzata elismerte a testnevelő pedagógusok és iskolaigazgatók egész éves fáradozását, továbbá díjazta a legeredményesebb diáksportolókat.

Több mint 7000 kerületi diák vett részt a most véget érő tanév sportversenyein, ők 27 sportágban, összesen 169 versenyszámban indultak. A gyerekeknek és felkészítőiknek 1255 elismerést adott át az önkormányzat. – Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a sportélet ösztönzését – mondta Hoffmann Tamás polgármester. Hozzátette: a folyamatos fejlődéshez nélkülözhetetlen az egyesületek és oktatási intézmények támogatása, valamint az infrastruktúra fejlesztése. A tao által nyújtott lehetőségekkel is kiegészíthetők a kerületi ráfordítások, ennek köszönhetően számos tornaterem modernizálása valósult meg, többek között Őrmezőn és Albertfalván is. A hagyományosnak számító sportágak felkarolása mellett fontos az új sportágak népszerűsítése, továbbá kimagasló eredmény, hogy az úszás és a jeges sportok is népszerűek és sikeresek a kerületben – mondta Hoffmann Tamás. Példaként említette a Hauszmann Alajos utcai Gabányi Sportcsarnok modernizálását, a Nyéki Imre Uszoda felújítását és bővítését, valamint a Sport11 Rendezvényközpont üzemeltetésének átvételét. A polgármester a futókörökről és kültéri fitneszparkokról is beszélt, amelyek mindenkinek sportolási lehetőséget nyújtanak, valamint megemlítette a 60+ programiroda idősebb korosztálynak szóló sportprogramjait is.

A nyolc éve körülbelül ötezren sportoltak rendszeresen egyesületi keretek között Újbudán, számuk 2019-re megduplázódott, jelenleg több mint tízezer gyermek tagja valamelyik egyesületnek a kerületben. Ez a tendencia nemcsak Újbudán, hanem a mindennapos testnevelés hatására az egész országban érvényes, amelynek megteremtése Simicskó Istvánhoz, a kerület országgyűlési képviselőjéhez köthető, aki korábban sportért felelős államtitkár volt. – A sport az életre nevel. Megtanít minket küzdeni, tisztelni az ellenfelet és felállni, ha elestünk. Ez a kimagasló részvétel és a sok dobogós helyezés igazi összefogás eredményeként született, de leginkább a gyermekek akaraterejét és kitartását bizonyítja – mondta a képviselő, aki úgy látja az eredményességhez hozzátartoznak a létesítmények is, amelyek az aktív önkormányzati és kormányzati hozzáállásnak köszönhetők. Simicskó István hangsúlyozta: az eredményekhez a kitartáson és rendszeres edzéseken túl kiváló pedagógusok és edzők is kellenek, akik felkészítik a gyermekeket a versenyekre, de kellenek a szülők, családok is, akik pártfogolják a sportot.

Újbuda Önkormányzata minden évben a tanévzáró ünnepségen búcsúztatja nyugdíjba vonuló pedagógusait. Ezúttal Kilián Erzsébet és Sáfár József kapta pályafutása elismeréseként az emlékplakettet. A diáksportolóknak Molnár László alpolgármester, Vargáné Kremzner Zsuzsanna jegyző, Szentandrási-Sárkány Tamás aljegyző, Kocsis Sándor, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Horváth Gábor kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó is gratulált a sikeres teljesítményhez. Összesített eredmények alapján az általános iskolák versenyében az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános iskola, középiskoláknál az Újbudai Széchenyi István Gimnázium tanulói végeztek az élen. A legtöbb versenyen a Gazdagréti-Törökugrató Általános Iskola, valamint a Széchenyi István Szakgimnázium diákjai vettek részt.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.