Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Kimagasló érdeklődés a közmeghallgatáson - A kerület vezetői válaszoltak a lakók kérdéseire

Újbuda   |   2019, december 9 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A legtöbb kérdés a parkolással, a beruházásokkal, valamint a városfejlesztéssel és -üzemeltetéssel kapcsolatban érkezett a decemberi közmeghallgatáson. Az érdeklődők a kérdéseket előre, írásban adhatták be, emellett a szervezők a helyszínen is lehetőséget biztosítottak közérdekű javaslatok írásbeli benyújtására.

Újbuda képviselő-testülete december 5-én közmeghallgatást tartott a Polgármesteri Hivatal földszinti tanácstermében. A felvetések döntő része a kerület közlekedését, úthálózatának állapotát, valamint a parkolási problémákat érintette. A kérdésekre Újbuda polgármestere, a kerület alpolgármesterei és az illetékes területek vezetői válaszoltak.

Bemutatkoztak az alpolgármesterek

A közmeghallgatást olyan nagy érdeklődés kísérte, hogy nem mindenkinek jutott ülőhely, sokan állni kényszerültek. A képviselő-testületből huszonketten jelentek meg a fórumon, ahol László Imre polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd Újbuda alpolgármesterei mutatkoztak be.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda polgármesterének általános helyettese elmondta: a jövőben a környezetvédelem, a sport, a társadalmi felelősségvállalás, a szociális ügyek, az esélyegyenlőség és az idősügy fejlesztésén fog elsősorban munkálkodni. Barabás Richárd kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármester azt emelte ki, hogy szerinte Újbuda olyan része Budapestnek, amely az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, ám eljött az ideje, hogy még magasabb szintre lépjen. Orosz Anna köznevelésért és városfejlesztésért felelős alpolgármester az egyik legfőbb kihívásnak azt nevezte, hogy az anyagi, szakmai és emberi támogatást meg tudja adni az önkormányzat az óvodapedagógusoknak és bölcsődei dolgozóknak, amelyre szükségük van a mindennapi munkájukhoz. Arról is beszélt, hogy fel kell készülni a népesség növekedésére, amihez jelentős fejlesztésekre van szükség, és komoly erőket kell megmozgatni, hogy a kerület továbbra is nyugodt és egyre fenntarthatóbb, zöldebb legyen. Hintsch György városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester hangsúlyozta: a tisztább, rendezettebb, biztonságosabb kerületért dolgozik az önkormányzat, a pozitív változásokat egy-két év múlva már mindenki érzékelheti.

Az alpolgármesterek bemutatkozása után került sor a kérdések megvitatására. Előzetesen az önkormányzathoz 63 kérdés érkezett, de jónéhányan éltek a lehetőséggel, és a helyszínen tették fel kérdéseiket. A témák túlnyomó többségét a városüzemeltetéssel kapcsolatos kérdések tették ki, de előkerültek egészségügyi, szociális ügyek is, valamint a közlekedési kérdésekben zömmel a forgalmi, parkolási témák és a zajszennyezés foglalkoztatták a megjelenteket.

Az önkormányzat támogatja az új kórházat

Felmerültek a centrumkórházzal kapcsolatos kérdések is, amelyekre László Imre polgármester reagált. Hangsúlyozta, hogy Újbuda önkormányzata támogatja az új egészségügyi intézmény létrehozását a kerületben, hiszen nagyon fontosnak tartják az egészségügy fejlesztését. A testület ugyanakkor nincs döntéshelyzetben, nincs beleszólása, hogy a kormány mit és hol épít, nincsenek alkupozícióban a dél-budai centrumkórház felépítésének ügyében – húzta alá a polgármester. László Imre emlékeztetett: korábban letett egy javaslatot, elmondta a véleményét, miszerint az új létesítmény létrehozása helyett a Szent Imre kórház bővítésével az intézmény alkalmas lenne minden olyan tevékenységre, amelyre a szuperkórház hivatott, emellett felújítás és fejlesztés lenne szükséges a Szent János kórházban, ám ezt az elképzelést nem fogadta el a kormány. Arról azonban szó sincs, hogy Újbuda ne támogatná az új egészségügyi létesítmény létrehozását – szögezte le László Imre.

Azok, akik előzetesen eljuttatták kérdéseiket, javaslataikat az önkormányzathoz, de a fórumon nem tudtak személyesen megjelenni, tizenöt napon belül, írásban kapnak választ Újbuda Önkormányzatától.

Az Újbuda TV egyenes adásban közvetítette a közmeghallgatást. A kerületi televízió az októberi alakuló ülés óta élőben sugározza a képviselő-testület üléseit, így a következő, december 19-i ülést is műsorára tűzte. A testületi ülések élőben nyomon követhetők az interneten is, az Újbuda.hu oldalon megtalálható elérhetőségen keresztül.

 

Újbuda