Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Kilencvenöt éve írták alá a trianoni békeszerződést

Újbuda   |   2015, június 4 - 16:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 4-re, a trianoni békekötés napjára már nem lehajtott fejjel, gyásszal és keserűséggel telve emlékezünk, hanem büszkén, zenével, tánccal, közös családi programokkal ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját. Hoffmann Tamás polgármester szerint az akkor okozott sebeket az idő nem tudja begyógyítani, de a közösség erejével enyhíthető a fájdalom.

Nagy utat tettünk meg az elmúlt években annak érdekében, hogy emelt fővel és méltósággal viseljük a történelmi sebeket. Emléknappá nyilvánítottuk június 4-ét, alaptörvénybe foglaltuk, hogy Magyarország felelősséget visel a határain túl élő magyarok sorsáért és kettős állampolgárságot adtunk az anyaországon kívül élő honfitársaknak. Ettől fogva nem csak a múltunk közös, hanem jelenünk és a jövőnk is.

Ennek a közösségnek az összetartása ad erőt mindannyiunknak és legfőképpen azoknak a magyar honfitársaknak, akiknek nem kis része ma is küzd a nemzeti identitásáért: anyanyelve, nemzeti szimbólumai használatáért, az egyenrangú bánásmódért. Az anyaországban és a nagyvilágban mi együtt és csak együtt vagyunk magyar nemzet. A történelmi Magyarország velünk él: a lelkünkben, a kultúránkban, a nyelvünkben, az általunk épített templomokban, az emberi kapcsolatainkban. A határok felett is újraegyesült a magyar nemzet.

Mi, újbudaiak is sokat tettünk ezért. Testvérvárosainkkal, Ada, Bene, Kézdiszentlélek, Marosvásárhely és Nádszeg magyarjaival szoros kapcsolatot ápolunk. Tavaly együtt is ünnepeltük a Nemzeti Összetartozás Napját, jobban megismerve hagyományainkat, ételeinket, látnivalóinkat, de legfőképpen: egymást. Ezekből a kapcsolatokból épül fel az erős és összetartó Magyarország.

Hoffmann Tamás polgármester