Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Kiemelt szerepe van az anyatejes táplálásnak

Újbuda   |   2016, október 3 - 10:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megduplázódott a féléves korig szoptatott csecsemők száma a kerületben, továbbá az egyéves korig anyatejjel táplált babák száma is másfélszeresére nőtt az elmúlt években - derült ki egy védőnői felmérésből.

Szűrésekkel egybekötött tanácsadó napot tartottak a Szent Kristóf Szakrendelőben az Anyatejes Világnap alkalmából október 1-én. A megnyitón Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester - saját tapasztalataira alapozva – elmondta, pontosan tudja milyen jelentőséggel bír a szoptatás az anya-gyermek között kialakuló kötődés, valamint az egészség szempontjából. Beszélt a szülés utáni kihívásokkal teli hetekről, de bíztatta is az édesanyákat. Szerinte segítséget jelent a kerületi védőnők színvonalas munkája, akiknek segítségére bárki számíthat. Elmondta, a gyermekágyas időszakban ötödik gyermeke születése után is volt kérdése védőnőjéhez, aki mindig tudott újat és hasznosat mondani számára.

A gyermekek immunrendszere 15-16 éves korukra fejlődik ki véglegesen, ezért különösen fontos szervezetüknek a kezdeti időszakban biztosított anyatejes táplálás. Az erre vonatkozó orvosi ajánlás legalább egy évben határozza ezt meg. A népszerűsítő programok és a szakemberek - különösen a védőnők - tevékenységének köszönhetően az elmúlt években nőtt a szoptató édesanyák létszáma Újbudán. Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő elmondta, az elmúlt években megduplázódott a fél évig szoptatott csecsemők száma, az egyéves korig anyatejjel táplált babák száma pedig másfélszeresére emelkedett.

- A gyermekek egészséges növekedése összetett folyamat, amelybe beletartozik az egészséges életmód, a táplálkozás, a mozgás, valamint a védőoltások és a szűrővizsgálatok is – fogalmazott Kóti Tamás a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója. Szerinte mindez összehangolt munkát igényel a védőnők, a gyermek háziorvosok, a gyermek fogorvosok, iskolaorvosok, és a különböző gyermek szakorvosok részéről.

Az Anyatejes Világnaphoz kapcsolódó rendezvényen fontos szerep jutott a szűrővizsgálatoknak és kihangsúlyozták a mozgásfejlődést is, az édesanyák hasznos főzési- és táplálkozási tanácsokat  kaptak a védőnőktől, valamint elsajátíthatták az újszülött babák újraélesztésének technikáját is.

H. L.